Je třeba s migrací jednat, než bude příliš pozdě

Když se Francie, Nizozemsko a Dánsko ujali tvrdých linií přístupových rozhovorů, zaměření diskusí se zaměřilo na migraci. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který během večeře vůdců diskutoval o rozšíření EU v otázce západního Balkánu, také trval na větší solidaritě, pokud jde o řízení uprchlické krize.

Během léta stoupaly migrační toky z Turecka na řecké ostrovy. Řecko trvá na tom, že Turecko záměrně neprovedlo společné prohlášení EU a Turecka, pokud jde o kontrolu toků migrantů z jeho pobřeží, což znamená, že řecké a evropské orgány se musí vyrovnat se zvýšenou sociální a finanční zátěží.

Podle řeckých představitelů je třeba vyvinout intenzivnější tlak na tureckou vládu, která by je přiměla, aby plně dodržovaly své závazky. Na druhé straně, Řecko musí udělat mnohem více, pokud jde o lepší řízení toků, a to pokud jde o ochranu svých hranic, ale také o urychlení vyřizování žádostí o azyl.

Tento proces může trvat několik měsíců až let, pokud je ze strany žadatele o azyl mnoho odvolání.

Evropa potřebuje čas

Mitsotakis si je plně vědom skutečnosti, že Evropa je velmi rozhodná, pokud jde o rozhodování. Známý společný azylový systém je již léta za jednacím stolem. Evropští úředníci si mysleli, že bude zavedena do roku 2019, ale nyní nikdo není schopen říci, zda nebo kdy bude uvedena v platnost.

Vzhledem k nejednoznačnost společných azylových pravidel proto Mitsotakis svým kolegům jasně ukazuje, že je potřebná pomoc na dvou úrovních. Na jedné straně je třeba vyvíjet tlak na Turecko, je však nutná i další finanční pomoc, aby Ankara mohla řídit velký počet uprchlíků a migrantů, kterých je hostitelem.

Z praktického hlediska je také zapotřebí větší solidarita z Bruselu s Řeckem. Například Mitsotakis říká, že je nepřijatelné, že mezi 3 500 a 4 000 nezletilými bez doprovodu nelze usadit, protože příliš mnoho členů EU odmítá brát malé děti.

Na summitu se setkal také s partnery z jižní Evropy včetně italského Giuseppe Conteho a španělského Pedra Sancheze. Řecko, Itálie a Španělsko jsou frontové státy, i když se musí vyrovnat s různými množstvími migračních toků. Mitsotakis však hledal společnou fronty se zeměmi Středomoří a zároveň měl otevřenou hranici s Německem a Francií.

Článek 78

Řecko však nechce čekat navěky. To je důvod, proč Mitsotakis dal na stůl další parametr. “Evropa musí být připravena na případnou novou migrační a uprchlickou vlnu přicházející přes Řecko,” řekl v rozhovoru pro francouzskou agenturu AFP. Mitsotakis říká Evropanům, že pokud nebudou jednat nyní, je možné, že tisíce lidí budou systematicky procházet přes brány a vstupovat do Evropy.

Oprávněně předpověděl, že pokud k tomu dojde, pro EU bude těžké období a přinutit Brusel, aby přehodnotil svou strategii v nepříznivých podmínkách. Mitsotakis vyvíjí tlak na ostatní členy Evropské unie, aby tlačily na Turecko a dále podporovaly Řecko nebo čelili pravděpodobnosti, že by blok nebyl zcela připraven na možnost desítek tisíc lidí emigrovat z turecko-syrských hranic.

Pursuant to Article 78 of the Treaty on European Union, it is clearly stated that ‘where one or more Member States are facing an emergency situation characterized by a sudden influx of third-country nationals, the Council may, on a proposal from the Commission, take interim measures in favor of the Member State (s). It shall act after consulting the European Parliament ‘.

It is clear to the officials of the Greek Government that such escalation is not desirable. However, Mitsotakis thinks he must find a way to challenge the reluctance of European leaders to act on this. In recent weeks, there have also been warnings by European officials, in particular German Interior Minister Horst Seehofer, who recently visited Turkey and warned of a “wave of refugees that would be even greater than in 2015”.

(Neweurope, foto: Pixabay)

Přejít nahoru