Česká republika: místo, kde je nedovolená migrace horkým tématem

Euronews navštívil středisko Zastavka, první přijímací místo pro žadatele o azyl v zemi, kde je nedovolená migrace horkým tématem

„V našem centru pocházejí uprchlíci většinou z bývalých sovětských republik, většinou z Ukrajiny, Arménie, Gruzie a Ázerbájdžánu,“ vysvětlil Josef Sekerka z ministerstva vnitra.

“Na Středním východě není mnoho lidí. Někdy máme uprchlíky z Vietnamu a Afriky, ale nepředstavují ani třetinu lidí, které hostujeme.”

Země Visegrádské skupiny střední a východní Evropy – Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česká republika – po masivním příchodu migrantů v roce 2015 odmítly systém kvót navržený EU.

Čeští humanitární aktivisté však rozlišují.

“Nedávno jsme předložili studii – srovnání integračních politik těchto čtyř zemí, které ukazují, že Česká republika je jediná, která má systematický dlouhodobý přístup k integraci,” uvedla Adela Jurecková z nevládní organizace Člověk v tísni.

„Lidé v tísni“ říkají, že uprchlíci jsou zdrojem.

“Na trhu práce chybí 180 000 lidí a uprchlíci by také mohli, nebo cizinci obecně, přijet do České republiky, aby firmy mohly růst,” dodala Jurecková.

EU v loňském roce zahájila soudní řízení proti České republice, Maďarsku a Polsku kvůli jejich neochotě přistoupit k přistěhovalcům, což je součástí systému bloku, který tlačí na ostatní členské země nejvíce postižené imigrací.

(foto: AP)

Přejít nahoru