Močový měchýř a močové cesty

Příznaky zánětlivého onemocnění močových cest jsou, časté nucení na močení, pálení nebo bolest při močení a v podbřišku, zvýšená teplota a podobně. Postihují častěji ženy než muže. Záněty spůsobují baktérie nejčastěji Escherichia coli.

Prevencí před zánětem močových cest a močového měchýře je dodržování dostatečného pitného režimu ať pitná voda, čaj bylinkový nebo ovocný. V případě pociťování mírného zánětu se doporučuje čaj s obsahem brusinek.

Brusnka velkoplodá – vaccinii macrocarponi. Je  keř, který má delší větve cca 1 m. Plody jsou barvou červené až růžové a velikostí jako naše angrešt. Listy jsou celoročně zelené, kvete růžovými až bílými květy.

Bylinný čaj (ale také tobolky) Nephrosal + brusinky na močové cesty obsahují sušenou brusinkovou šťávu (10%) z brusinky velkoplodé, která obsahuje PAC (vysoký obsah těchto organických kyselin příznivě ovlivňuje kyselost prostředí v močových cestách), na rozdíl od brusinky obecné. Plod brusinky a zlatobýl přispívají k normální funkci močových cest. Březový list, kopřiva a přeslička podporují vylučovací funkci ledvin a šipky přispívají k normální funkci ledvin a močového měchýře.

Doporučuje se pít 3 krát denně. 1 sáček zalít 1/4l vařící vody a nechat 10-15 min. vylouhovat. Připravuje se vždy čerstvý.

Při akutních zánětech močových cest a močového měchýře se doporučuje zlatobýl. Nať zlatobýlu obyčejné – Solidaginis virgaureae herba. Zlatobýl je vytrvalá rostlina, dorůstá do výšky 1 m a její dominantou jsou žluté květy, které jsou trubkovité uprostřed a jazykovité po okrajích.

Doporučuje se připravovat čaj 2-3 krát denně, vždy čerstvý. 1 sáček zalijeme 1/4 l vařící vody a necháme vylouhovat 10-15 minut.

(PR, foto: Fytopharma)

Přejít nahoru