Lidé mohou být jediným inteligentním životem ve vesmíru, pokud má evoluce co říct

Naše evoluční historie ukazuje, že mnoho klíčových adaptací – nejen inteligence, ale například složitá zvířata, komplexní buňky, fotosyntéza a samotný život – byly jedinečné, jednorázové události, a proto je vysoce nepravděpodobné, že náš vývoj mohl být jako vítězství v loterii … jen mnohem méně pravděpodobné.

Vesmír je úžasně obrovský. Mléčná dráha má více než 100 miliard hvězd a ve viditelném vesmíru je více než bilion galaxií, což je nepatrná část vesmíru, kterou můžeme vidět. I když jsou obyvatelné světy vzácné, jejich pouhý počet – existuje tolik planet, jako jsou hvězdy, možná i více – naznačuje, že je tam spousta života. Tak kde jsou všichni? Toto je Fermiho paradox. Vesmír je velký a starý, s časem a prostorem pro vývoj inteligence, ale není o tom žádný důkaz.

Mohla by se inteligence jednoduše vyvíjet? Bohužel nemůžeme studovat mimozemský život, abychom na tuto otázku odpověděli. Můžeme však studovat asi 4,5 miliardy let historie Země a podívat se, kde se evoluce opakuje nebo ne.

Evoluce se někdy opakuje, přičemž různé druhy se nezávisle přibližují k podobným výsledkům. Pokud se evoluce často opakuje, může být náš vývoj pravděpodobný, dokonce nevyhnutelný.

A existují nápadné příklady konvergentní evoluce. Vyhynulý australský tylacin v Austrálii měl pouzdro podobné klokanům, ale jinak vypadal jako vlk, přestože se vyvíjel z jiné linie savců. Existují také krtci marsupiální, mravenečníci a veverky létající vačnatci. Je pozoruhodné, že celá australská evoluční historie, kdy se savci diverzifikovali po vyhynutí dinosaurů, paralely s dalšími kontinenty.

Jiné nápadné případy konvergence zahrnují delfíny a zaniklé ichthyosaury, které se vyvinuly podobné tvary, aby klouzaly vodou, a ptáci, netopýři a pterosaury, kteří konvergovaně se vyvíjeli.

Vidíme také konvergenci v jednotlivých orgánech. Oči se vyvinuly nejen u obratlovců, ale také u členovců, chobotnic, červů a medúzy. Obrovské čelisti, obratlovci, členovci, chobotnice a červi. Nohy se vyvíjely souběžně v členovcích, chobotnicích a čtyřech druzích ryb (tetrapody, žáby, brusle, blatníky).

Tady je háček. Celá tato konvergence se stala v jedné linii, Eumetazoa. Eumetazoané jsou komplexní zvířata se symetrií, ústy, vnitřností, svaly, nervovým systémem. Různí eumetazoané vyvinuli podobná řešení podobných problémů, ale komplexní plán těla, který vše umožnil, je jedinečný. Složitá zvířata se vyvinula jednou v historii života, což naznačuje, že jsou nepravděpodobná.

(Livescience, foto: Pixabay)

Přejít nahoru