Aplikace CityVizor umožní, že do hospodaření Prahy bude moci jednoduše nahlížet každý

Ta umožní každému, kdo má zájem, si v aplikaci najít na jednom místě a v přehledné podobě informace o tom, za co Praha utrácí, jakým dodavatelům proplácí faktury nebo jaké jsou příjmy města. Aplikace je navíc provázána s registrem smluv a úředními deskami, a koncentruje tak i další informace o hospodaření města. „Slíbili jsme lidem, že pod naším vedením bude Praha hospodařit poctivě. Dnešek je důkaz, že to myslíme vážně. Co jiného vede k poctivosti než přehledné zobrazení všech finančních toků do poslední koruny a navíc aktualizované na denní bázi. Nikdo už nemusí Prahu složitě žádat o informace k hospodaření. Jsou volně na webu a v podobě srozumitelné široké veřejnosti. Velikostí rozpočtu Prahy, který se pohybuje v desítkách miliard, jde o přelomový okamžik v životě aplikace CityVizor. Žádné jiné krajské město dosud na této platformě své finance lidem nezpřístupnilo, my ale doufáme, že se staneme příkladem, který spustí lavinu,“ komentuje v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek.

CityVizor dosud používalo devět obcí, jako první pražská městská část spustila aplikaci Praha 7. Systém nyní používá i Praha 1, 3, 5 a 12, přičemž pražský magistrát postupně podpoří zapojení všech ostatních městských částí. Aplikace zpracovává primárně data z účetního systému Ginis od společnosti Gordic. Ve spolupráci s ní bylo vyvinuto propojení, které data do CityVizoru „tahá“ automaticky a prakticky okamžitě. Zároveň magistrát pracuje na postupném zlepšování celého systému účetnictví, obzvláště v oblasti anonymizace dat, aby mohl co nejdříve zobrazovat například i předměty plnění jednotlivých faktur.

„Pro transparentnost nestačí mít otevřená data. Je také nutné, aby se v nich lidé vyznali. CityVizor právě tohle umožňuje. Každý, kdo přijde na náš web, teď na první pohled vidí, jak Praha hospodaří,“ dodává radní pro bydlení a transparentnost hlavního města Prahy Adam Zábranský.

Aplikaci pro hlavní město Prahu provozuje městská společnost Operátor ICT a nově bude nabízet tuto službu i ostatním městským částem. CityVizor vyvinulo Ministerstvo financí ČR a publikovalo ho jako opensource pod licencí GNU GPL – tedy volně k využití. Provoz pro mimopražské radnice zajišťuje spolek Otevřená města a nově se do rozvoje aplikace zapojuje i komunita Česko.digital. Ta pomáhá s definicí dalšího rozvoje a strategií rozšíření na co největší počet obcí.

(SCa, ČA, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru