Přírodní unikát – zářivě modrá houba

Například voskovka papouščí (Hygrocybe psittacina) mívá žlutozelený až zcela zelený klobouk, voskovka šarlatová (H. coccinea) je krásně červená a voskovka vosková (H. ceracea) nádherně žlutá. Co ale azurově modrá houba?

Pravda, v našich končinách na ni nenarazíte, roste na Novém Zélandě a objevila se také na několika místech Indie. Jedná se o závojenku Hochstetterovu (Entoloma hochstetteri), jejíž úžasnou barvu tvoří směs látek ze skupiny azulenů. Jedná se o přírodní organické látky, které své jméno získaly ze španělského slova azul (modrý). Azulen se v přírodě vyskytuje nejen v pigmentech hub, ale také u některých mořských bezobratlých.

Informaci o Entoloma hochstetteri a pěti dalších nových druzích místních hub zveřejnila novozélandská vláda v roce 2002. Modrá kráska zdobí nyní také zadní stranu místní padesátidolarové bankovky.  Obyvatelé Nového Zélandu prý ale o její existenci moc nevědí.

Houbička s průměrem klobouku okolo 4 cm roste obvykle v mechu, kapradí nebo spadaném listí. Díky kónickému tvaru vypadá doslova jako z pohádky. O její poživatelnosti není nic známo, předpokládá se ale, že je jedovatá

Rod Entoloma je v říši hub zastoupen stovkami druhů. Také v Česku roste velké množství závojenek – žádná z nich ale nemá příliš nápadnou barvu.

(zdroj: procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru