Velký přehled: Za kulturními zážitky i na Dušičky

2.11. 15:00 – 18:00

Strašidelná Zoo v Děčíně

Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, Žižkova 1286/15, 405 02 Děčín

Zoo Děčín bude první listopadovou sobotu (2. 11.) opět patřit strašidlům. Návštěvníky čeká již tradiční akce spojená s dlabáním dýní a strašidelnými soutěžemi.

I letos se mají návštěvníci zoo Děčín na co těšit! Kromě dlabání dýní a soutěže o nejhezčí dýňové strašidlo je čeká cesta za strašidly, na které bude nutné splnit mnoho zapeklitých strašidelných úkolů.

Jste mistři ve dlabání halloweenských dýní a rádi se bojíte? Pak rozhodně nesmíte 2. listopadu 2019 chybět v děčínské zoo. Ta se totiž opět po roce promění ve strašidelnou a nabídne návštěvníkům velmi zajímavý program rozdělený do 3 částí.

Halloweenské odpoledne začne v 15.00 hodin dlabáním dýní. Kdo se bude chtít zapojit do soutěže o NEj dýni, bude ji muset zvládnout vyřezat do 16.45 hodin, o čtvrt hodiny později se pak bude konat losování vítězů. K halloweenskému tvoření bude hrát hudební skupina U-Style. Oblíbenou částí akce je strašidelná stezka, kterou zoo otevře v 16.00 hodin.

Námětem pro jednotlivá stanoviště stezky je pro letošní rok oblíbený český film Dívka na koštěti. „Čarodějnice učitelka vyzkouší děti ze znalosti zaklínacích formulí, nebudou ale chybět ani aktivity jako obrušování hlodavého chrupu, kradení učitelského zápisníku nebo třeba skok pro odvar z babského ucha,“ prozradila část programu mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Posledního soutěžícího pustí zoo na start v 17.30 a upozorňuje, že odměny budou připraveny pro prvních 350 dětí. K dispozici bude i tématický fotokoutek „U tří výrostků“.

Závěr akce bude již tradičně patřit lampionovému průvodu, který vyjde v 18.00 hodin od orientačního plánu.

Upozornění: Zoo má k dispozici pouze omezený počet dýní (cca 100 ks), doporučuje proto, aby si lidé donesli pro jistotu vlastní. Stejně tak i nástroje vhodné k dlabání a vyřezávání. V areálu zoo bude zajištěn prodej lampionů a drobných svítících halloweenských rekvizit. Vzhledem k vysoké návštěvnosti této akce a omezené kapacitě parkoviště doporučuje zoo buď přijít pěšky, nebo zaparkovat v centru města. Občerstvení Bamburger bude v provozu a chystá kromě jiného i dýňovou polévku.

V listopadu přechází Zoo Děčín do režimu zimní sezóny, tudíž zlevňuje i vstupné. Děti si tak budou moci Strašidelnou zoo užít za pouhých 40 korun, dospěláci za sedmdesát. Vstupenky se dají koupit v předprodeji na e-shopu Zoo Děčín.

Harmonogram akce:
15.00 – 16.45 h              dlabání dýní
17.00 h                         vyhlášení NEJ dýně
16.00 – 17.30 h              strašidelná stezka s úkoly
18.00 h                         lampionový průvod – vychází od orientačního plánu zoo

2.11. 14:00 – 18:00

Strašidelná zoo Ohrada

Zoologická zahrada Ohrada, Ohrada 417, 373 41 Hluboká nad Vltavou
Přijďte se bááát do zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou 2. listopadu. Potkáte několik čarodějnic, přijďte ve strašidelných kostýmech a nezapomeňte si doma lampión. Celá akce bude ukončena lampiónovým průvodem, který nás vyvede mimo zoo.
Podvečerní akce plná čarodějnic a strašidelných převleků. V sychravém počasí podzimních dnů Vás jistě zahřeje trocha zábavy v maskách. Přijďte ve strašidelných kostýmech a hlavně si sebou vezměte dobrou náladu a chuť se bavit.

Nasvícená část areálu – malování na obličej – pohádkové čtení s čarodějnicí – výtvarná dílna pro děti – pohádka – balon přání – lampionový průvod zoologickou zahradou.

2.11. 11:00 – 21:00

Dušičky pod Pražským hradem

Zahrady pod Pražským hradem, Valdštejnská 155/14, 110 00 Praha

O víkendu spojeného se svátečním dnem Všech svatých a následující Památce všech zesnulých se otevřou Zahrady pod Pražským hradem pro návštěvníky při další výjimečné akci letošního podzimu „Dušičky pod Pražským hradem“.

O víkendu spojeném se svátečním dnem Všech svatých a následující Památce všech zesnulých se otevřou Zahrady pod Pražským hradem pro návštěvníky při další výjimečné akci letošního podzimu „Dušičky pod Pražským hradem“. Lampami, loučemi a svíčkami osvětlené Zahrady budou otevřeny od 11.00 do 21.00 hodin v sobotu 2.11.2019. Zahrady budou zpřístupněny všem těm, kteří nemohou o svátcích domů, všem, kteří by chtěli zapálit svíčku na památku svých blízkých, všem, kteří se chtějí na chvíli zastavit a zavzpomínat si v unikátní atmosféře s výhledem na pražské panorama. Pro návštěvníky budou připraveny komentované prohlídky s odborným výkladem o historii zahrad, v čase 17.00 a 19.00 hodin.

31.10. 18:00 – 22:00

Halloween na zámku Zbiroh

Zámek Zbiroh, Zbiroh č.p. 1,  338 08 Zbiroh

Duchové a strašidla ožijí na zámku Zbiroh v podvečer 31. října. I letos se bude konat Halloween na zámku Zbiroh. Zažije pochod lampiónového průvodu tajuplnou stezkou s překvapeními na zámek a spoustu další zábavy.

Sraz všech hrůzostrašných bytostí jest svolán před bránu zámeckou po odbití šesté hodiny večerní! Kdo tajuplnou stezku potemnělým parkem přežije, může zde hlad svůj zahánět lahodnou krmí halloweenskou a zapíjet ji roztodivnými lektvary. Lucerničky si raději vezměte sebou.

S ohledem na vysokou návštěvnost Halloweenské veselice doporučujeme rezervaci na tel.: 602 527 632 nebo na emailu [email protected]. Cena vstupného pro děti i dospělé je 80 Kč.

2.11. – 3.11.

Halloween v Zoo Zlín

Zoo a zámek Zlín – Lešná, Lukovská 112, 760 01 Zlín
Přijďte si vychutnat strašidelnou procházku areálem zoo! Čekají na vás čarodějnice, duchové, kostlivci, pavouci a také originální dýňová aranžmá.

Přijďte do zlínské zoo oslavit svátek Halloween! Areál opět ozvláštníme strašidelnou výzdobou v podobě duchů, kostlivců, pavouků a mnoho dalších. Stejně jako loni budeme na nádvoří zámku dlabat dýně a pokud k nám zavítáte v halloweenském kostýmu, získáte hezký dárek!

Pro děti připravujeme halloweenské komentované prohlídky s čarodějnicemi, pro odrostlejší návštěvníky pak sobotní večerní strašidelnou trasu. Navíc v sobotu 2. listopadu prodlužujeme otevírací dobu do 20.00 hod., pokladny hlavního a sezónního vstupu budou otevřeny do 18.00 hod.

3.11. 12:00 – 19:00

Yelloween 2019 – Velký strašidelný den
Žluté lázně, Podolské nábřeží 3, 140 00 Praha 4

Blíží se Halloween ve Žlutých Lázních. Čeká na vás program plný soutěží, her a zábavy.
Uvidíte ukázky vyřezávání halloweenských dýní a jejich výzdobu, které si můžete následně sami vyzkoušet. Můžete si vyrobit masku, nechat si namalovat na obličej různé motivy dle vlastního výběru, vyfotografovat se v bláznivých kloboucích, parukách a mnoho dalšího. Co pro vás chystáme dál?

Strašidelná show na pódiu (umístění v krytém stanu 30x10m) – interaktivní show plná zábavných strašidelných soutěží a efektů pro děti.

Strašidelná stezka odvahy skrz celý areál (děti na začátku stezky obdrží herní knížku, se kterou budou plnit jednotlivé úkoly. Na konci stezky dostane každé dítě malý dárek.)

Výtvarné dílničky
Soutěže o ceny
Malování na obličej
Dlabání dýní
Dětský koutek pro nejmenší (vybavený certifikovanými herními prvky)
Zábavné pouťové atrakce
Opékání buřtíků
Strašidelné tržiště (cukrovinky, balónky, hračky, upomínkové předměty atd.)

3.11. 16:00 – 19:00

Halloween na zámku Berchtold

Hotel Zámek Berchtold, Hlavní 6, 251 63, 251 63 Kunice
V areálu na zámku Berchtold se 3 . listopadu od 16 hod. uskuteční zámecký Halloween. Pohádková akce je určena pro všechny děti, které se nebojí čarodějnic, čertů, upírů a duchů.

Děti, převlékněte se za vaše oblíbené strašidélko a zúčastněte se módní přehlídky a diskotéky strašidel! Těšit se můžete na lampionový průvod parkem, dětskou diskotéku v maskách, módní přehlídku masek – ty nejlepší budou odměněny. Nebude  chybět dlabání dýní (přineste si svoji nebo je možnost zakoupení na místě). Nejkrásnější dýně bude odměněna. Také můžete ochutnat strašidelné dobroty.

Až do 3.11.

Duchové v Zoo Dvůr Králové

ZOO Dvůr Králové, Štefánikova 1029, Safari Park Dvůr Králové, 544 01 Dvůr Králové nad Labem

Dlabání dýní, výroba strašáků, africký duch, sraz strašidel, večerní komentované prohlídky, noční pozorování netopýrů, dýňová překvapení pro zvířata. To vše vás čeká během devítidenní akce Týden duchů.

Dlabání dýní
(každý den od 9.00 do 18.00)

Během celého týdne duchů můžete v safari parku zdarma dlabat dýně podle své fantazie, vložit do nich přinesenou nebo u nás zakoupenou čajovou svíčku a takto rozzářený výtvor umístit kamkoli po areálu. Doporučujeme ale přinést si vlastní pomůcky, zejména nůž a lžíci. Prosíme, abyste si vydlabané dýně neodnášeli domů, jejich úkolem je zdobit safari park pro ostatní návštěvníky.

Africký duch

( 1. – 3. 11. 12:00 – 15:00)
Seznamte se s obživlým africkým duchem, najděte odvahu se s ním vyfotit a podělte se o něj se svými přáteli a blízkými.

Africký stařešina

( 1. – 3. 11. 12:00 – 15:00)
Po safari parku se bude procházet africký stařešina, který se s vámi rád podělí o taneční umění, nebo vás zasvětí do tajů bubnování.

Sraz strašidel

(sobota 2. 11.)
První listopadovou sobotu ožije zahrada mnoha děsivými duchy a strašidly. Ti si pro dětské návštěvníky připravili stezku odvahy s magickými stanovišti, kde se budou plnit speciální úkoly. Sraz těch nejznámějších strašáků začíná u dřevěného hradu naproti zooshopu(u restaurantu Kibo) a vydat se na ni můžete kdykoli během 16. – 19. hodiny. A pokud přijdete i vy v kostýmech, nejlépe afrických, budeme moc rádi, že nám pomůžete vytvořit ještě lepší a děsivější atmosféru svátku duchů.

Noční pozorování netopýrů s povídáním zakončené komentovanou prohlídkou zahrady s ohnivými loučemi
(1. 11., 17:30 – 19:30)
Procházka po safari parku spojená s pozorováním a vyprávěním o netopýrech a večerní komentovaná prohlídka zahrady za svitu zapálených loučí.

Komentované prohlídky zahrady s ohnivými loučemi
( 1.11. od 17:30)
Večerní komentovaná prohlídka zahrady za svitu zapálených loučí.

Dýňová překvapení pro zvířata (ve 13:00 a ve 14:00 hodin)
So 2. 11. surikaty / hyeny
Ne 3. 11. drilové / lvi

2.11.13:00 – 19:30

Duše a dušičky v oboře Hvězda
MČ Praha 6, obora Hvězda, 160 00 Praha 6
Strašidelné odpoledne pro nebojácné děti. Na co se můžete těšit? Na Strašidelnou stezku, workshopy se zaměřením na rukodělné aktivity, herecké vystoupení, Fireshow, dlabání dýní apod. Každé dítě, které splní úkoly na hlavní cestě od Vypichu k letohrádku Hvězda dostane odměny od strašidla.
Vstup na akci je zdarma.

Těšit se můžete na bohatý program v podobě rukodělných dílen, strašidelnou stezku, soutěže a další doprovodný program na pódiu, kde nebude chybět divadlo pro děti, fireshow atd.

Vezměte své děti s přijďte s námi strávit příjemné a zábavné odpoledne a podvečer v oboře Hvězda.

Program:

13:00 – 18:00 – Halloweenský workshop.

17:30 – 19:30 – Strašidelná stezka

31.10. 15:00 – 19:00

Halloween v Botanické zahradě v Troji

Botanicka zahrada hl. m. Prahy, Nádvorní 134, 171 00 Praha 7
Čarodějnice, duchové, dlabané dýně, svíčky a tajemná atmosféra… To je svátek Halloween v Botanické zahradě. Strašidelná atmosféra, dýně, kam se podíváš, jejich dlábání… A až se setmí, vezměte dýni, vložte do ní svíčku a zapojte se do tradičního průvodu.
Svátek Halloween má kořeny v prastaré tradici Keltů, kteří se takto loučili s létem. Podle legendy lidé v dávných dobách věřili, že v noci z 31. října na 1. listopad se domů vracejí duše zemřelých a vyhledávají pomoc příbuzných, aby jim pomohli překročit onu hranici do země mrtvých.

Aby duchové viděli na cestu, lidé jim svítili svítilnami z vydlabaných řep. Převlékali se do starých hadrů a malovali si obličeje, aby byli ochráněni před zlými duchy. Dnes se místo řepy používají dýně, neboť jich roste víc. Tento svátek se líbí hlavně dětem, které se vydávají v maskách a v převlecích strašidel a duchů po domech příbuzných a známých, kde získávají sladkosti a ovoce. Této magické noci se vyřezávají z tykve lucerny, které se dávají do oken nebo před vchod, aby chránily domácnost před zlomyslnostmi duchů. Halloween v botanické zahradě proběhne ve venkovní expozici – části Stráň od 15 do 19 hod. Každý návštěvník bude mít možnost vydlabat si vlastní dýni a zúčastnit se průvodu rozsvícených dýní od 18 hodin.

Halloweenské dovádění spojené se zdobením dýní a tvorbou dýňových luceren. Dýně si zájemci zakoupí přímo v zahradě, potřebné nástroje si mohou donést nebo je možné si je na místě zapůjčit. Chybět nebudou soutěže, zábavné úkoly pro nejmenší a letos nově také stánek s dřevěnými hračkami i se střelnicí pro střelbu s kuší. Na Dýňovém náměstíčku bude pro děti i dospělé  připraven stánek se speciálním pískem na tvoření, malování na obličej. V chladném počasí návštěvníky zahřeje dýňová polévka, opékané špekáčky, nebo i pálenka v místní vinotéce. Po setmění projde zahradou průvod osvětlený dýňovými lampami. Doporučujeme zastávku u kaple svaté Kláry s jedinečným výhledem na noční Prahu. Přijďte do botanické zahrady v Troji oslavit Halloweenskou noc – svátek duchů – setkání příšer(ek) všech ras, pohlaví a věku.

2.11.

Samhain v Nasavrkách
Boii, Nasavrky 409, Skanzen, 538 25 Nasavrky
V sobotu 2. listopadu pořádá občanské sdružení Boii v Nasavrkách tradiční oslavu keltského svátku Samhain (keltský Nový rok).
Starý rok končí a přichází nový. Ozývají se hlasy našich předků. Uctěme jejich památku.

Ve skanzenu v Nasavrkách se můžete těšit na dílničky, ve kterých budete vyrábět strašidla, masky a lampiony, nebudou chybět soutěže a průvod světel.

2.11.

Halloween a lampionový průvod v Zoo Ostrava

Zoologická zahrada Ostrava, Michálkovická 197, 710 00 Ostrava
Urodilo se vám na zahrádce nebývalé množství dýní a nevíte co s ním? Přebytečné dýně můžete přinést do ostravské zoologické zahrady, kde poslouží k výzdobě areálu při lampionovém průvodu a následně jako doplňující krmivo pro zvířata.
V sobotu 2. listopadu se v ostravské zoologické zahradě uskuteční tradiční oslavy svátku Halloween spojené s dlabáním dýní.

Ostravská zoologická zahrada se obrací na pěstitele a zahrádkáře, kterým urodilo nebývalé množství dýní: Pokud nevíte co s nimi, v Zoo rádi přijmou přebytky, jež poslouží k výzdobě areálu při tradičním listopadovém lampionovém průvodu a následně jako krmivo pro zvířata. Děti se budou moct u výukového centra vydlabat dýni (upozorňujeme, že pouze do vydlabání zásob). Osvětlené dýně následně ozdobí cestu, kudy se bude vpodvečer ubírat lampiónový průvod. Průvod vyjde od hlavního vstupu do zoo v 16:30 hod. Při procházce potemnělým areálem si účastníci mohou na cestu svítit lampióny, lucernami… apod. Zájemci mohou přijít v tematických kostýmech a maskách, hodit se budou i svíčky. Průvod bude ukončen na symbolickém hřbitově vyhubených zvířat (u expozice Čitván), kde mohou lidé svíčky zapálit a vzpomenout na ty druhy, jež byly v nedávné době v důsledku činnosti člověka na Zemi zcela vyhubeny.
Návštěvníci tak do nich budou moci nahlédnout a pozorovat chování zvířat i po setmění.

(SCa, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru