Britská armáda potřebuje větší zbraně, zjistila studie

“Pozemní síly Velké Británie jsou komplexně překonány a zastaralé, takže nepřátelské dělostřelectvo může beztrestně stíhat protipožární mise. To musíme nakonec opravit a potlačit britské zbraně a manévrovací prvky, a tím zabránit k porážce britských jednotek,“ varoval výzkumný dokument Royal United Services Institute.

“Má-li konvenční zastrašování zůstat klíčovou součástí národní bezpečnostní strategie Spojeného království, pak by modernizace jeho bojových schopností měla být nejvyšší prioritou,” uvedla zpráva.

Jack Watling, analytik RUSI odpovědný za zprávu, uvedl, že Britové by možná měli přehodnotit svůj zákaz v oblasti výroby kazetových zbraní, pokud chce armáda věrohodnou přítomnost na jakémkoli budoucím bojišti s potenciálním špičkovým protivníkem, jako je Rusko.

“Spojené království si musí buď ponechat dostatečnou zásobu munice na ochranu proti zbroji, munici s působením na plochu a dostatek hmoty, aby potlačilo pěchotu s vysokou výbušninou, nebo musí znovu zvážit své závazky k Oslaské smlouvě [zákaz zbraní] a obstarat kazetovou munici,” uvedl výzkumný dokument.

Ani Rusko ani Spojené státy nejsou signatáři smlouvy a lze od nich očekávat, že budou tyto zbraně nasazovat v jakémkoli budoucím konfliktu ve východní Evropě nebo jinde.

(Defensearmy, foto: Pixabay)

Přejít nahoru