Piloti NATO se pochlubili tím, že doprovázeli „mocný Su-35“!

„Bojové letouny F16, které jsou v současné době nasazeny poblíž severovýchodní hranice NATO, dnes úspěšně zachytily některá ruská letadla, včetně vmocného Su-35 „Flanker“,“ uvádí se ve zprávě na oficiálním účtu belgického letectva na Twitteru.

Zpráva je ilustrována fotografií ruského bitevniku v obklíčení za letu.

Belgičtí piloti, kteří jsou součástí hlídkové mise NATO v pobaltských zemích, nejsou prvními, kteří se „chlubí“ doprovodem ruských letadel. Začátkem října odhalili záběry ruského Su-34 natočeného za letu, ve kterém je zachycen v pohledu v termovize. V září belgické letectvo uvedlo, že se zvedly do vzduchu stíhací letadla, aby doprovodil ruské Tu-160 a Su-27.

Na druhé straně se piloti NATO nechlubí příklady, kdy byli zahnáni ruským letectvem. Například v srpnu zahnala ruská stíhačka Su-27 španělský letoun F18 Hornet, když pokusil přiblížit k letadlu ruského ministra obrany Sergeje Šojgu.

Ruské ministerstvo obrany opakovaně uvedlo, že všechny lety vojenského letectva byly a jsou prováděny v přísném souladu s mezinárodními pravidly pro využívání vzdušného prostoru nad neutrálními vodami a hranice jiných států nejsou porušeny.

Záběr belgického “doprovodu” ruské Su-35

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru