Turecký nákup S-400 možná zkazil šance zemí Mexického zálivu létat na F-35

Ale jak letošní letošní dubajská letecká show začíná, tento bzučák se uklidnil a stav těchto dvoustranných závazků není jasný. Odborníci se domnívají, že prodej F-35 je pravděpodobně roky pryč, a někteří říkají, že následky odstranění Turecka z programu mohou způsobit, že se Spojené státy příliš stydí, aby exportovaly letadlo do zemí s vojenskými vazbami na Rusko.

“Země v Perském zálivu jsou již roky na radarové obrazovce Lockheed Martin [výrobce F-35], ale v tuto chvíli si nemyslím, že by nějaké návrhy na prodej byly bezprostřední,” řekla Loren Thompsonová, analytikka institutu Lexington Institute se silným vazby na průmysl. “Spojené arabské emiráty by byly nejpravděpodobnějšími kandidáty, ale zejména vzhledem k tomu, co se stalo s Tureckem na F-35, se nezdá pravděpodobné, že by k dohodě došlo brzy.”

Zatímco úředníci amerického ministerstva obrany jasně řekli, že Turecko nebude schopno získat F-35, pokud se nevzdá svého plánu zřízení ruského systému protivzdušné obrany S-400, bylo méně jasné, jaké důsledky mají pro jiné národy, které si chtějí koupit F-35.

Nicméně, vedoucí akvizice Pentagonu Ellen Lord během briefingu 29. října, znovu potvrdil rozhodnutí ministerstva obrany vyřadit Turecko z programu F-35, což ukazuje na Ankarův pokrok v postavení jeho S-400, který by mohl být funkční do konce roku . Výsledkem bude, že ministerstvo nedodá turecké F-35 do Ankary a všechny smlouvy tureckým dodavatelům obrany budou převedeny do amerických společností do března 2020.

Dva faktory by mohly vést k tomu, že USA schválí prodej F-35 do země Perského zálivu dříve než později, uvedla Rebecca Grant, analytička obranného letectví a vedoucí nezávislého výzkumu IRIS. Za prvé, vláda USA viděla hodnotu, když umožnila některým zemím, které se účastnily boje, porazit skupinu islámských států – jako jsou SAE, Saúdská Arábie, Katar a Bahrajn – bojovat proti teroristickým skupinám pomocí platformy páté generace.

(Defensenews, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru