Itálie: Policie zatkla 18 osob při zásahu proti rodině sicilské mafie

Rodina žije ve Spojených státech od osmdesátých let, kdy je začarovaná válka vedená Riinou na středomořském ostrově přinutila k vyhnanství.

Vyšetřování „zaznamenalo silné pouto vytvořené mezi Cosa Nostra Palermo a organizovaným zločinem USA“, zejména klan Gambino.

Italskoameričtí Gambinos jsou jednou z takzvaných „pěti rodin“, které historicky vládly newyorské scéně mafie. Předchozí obvinění proti rodinným příslušníkům zahrnovala vraždu, distribuci drog a žraločí půjčky.

Rodina byla otřesena začátkem tohoto roku, když byl v březnu zastřelen před domem na ostrově Staten údajný vůdce Francesco „Franky Boy“ Cali.

Mezi včera zatčenými byli starosta vesnice Salvatore Gambino a také Tommaso a Francesco Inzerillo, kteří byli bezprostředními příbuznými Salvatore Inzerillo – mocného šéfa mafie, který Rinna zabil v roce 1981.

Jakmile na Sicílii vládne s absolutní mocí, Cosa Nostra ztratila v posledních dvaceti letech dynamiku. Zatčení vůdců, snížené uspokojení ze strany úředníků a nárůst počtu místních obyvatel, kteří jsou ochotni vzdorovat skupině, způsobila, že organizovaný zločin ztratil svou kdysi železnou přilnavost na středomořském ostrově.

Prokurátoři opakovaně varovali, že se skupina pokouší znovu vybudovat a získat moc.

(Euronews, foto: Pixabay)

Přejít nahoru