Merkelová

Americký sen Angely Merkelové – kdyby Berlínská zeď nepadla

V paralelním vesmíru, ve kterém Berlínská zeď by nikdy nespadla, by Angela Merkelová mohla dnes cestovat po USA v Trabantu místo za soumraku svého kancléřství, řekla v úterý německému časopisu Der Spiegel.

Na otázku, co by se s ní stalo, kdyby Německo zůstalo rozděleno, Merkelová nejprve řekla svým tazatelům: „Určitě bychom se nesetkali, to je jisté.“

Když německá kancléřka naléhala na to, co bude dělat dnes, řekla, že by si mohla uvědomit její sen: “Chtěla jsem, aby moje první dlouhá cesta byla do Ameriky.”

„Kvůli jeji velikosti, rozmanitosti, kultuře. Chcete-li vidět Skalnaté hory, projet se kolem a poslouchat Brucea Springsteena – to byl můj sen,“ řekla s odkazem na amerického zpěváka známého pro hity jako „Narodil sem se v Spojených státech amerických.”

Poté, co zopakovala, že by také ráda prozkoumala Německo, 65letá německá kancléřka, která vyrostla ve východním Německu, uvedla, že by už byla v důchodu, a tak by mohla nechat to, co se nazývalo Německá demokratická republika ( NDR).

„V NDR ženy odešly do důchodu ve věku 60 let, takže jsem si před pěti lety mohla vzít pas a odcestovat do Ameriky. Důchodci měli svobodu cestovat v NDR – kdokoli, koho již už nepotřebovaly jako socialistického pracovníka, mohl odejít,“ řekla pro Der Spiegel.

Když se redaktorka zeptala, zda by si vzala americké auto. „Ne – jsem přítelem menších aut. Ale co by mohlo být lepší než Trabant?“

Její komentáře přicházejí, když Německo oslavuje 30 let od pádu berlínské zdi v roce 1989.

(DW, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru