Myšlenky Putina o budoucnosti Evropské unie nemusí být z říše fantazie

Ruský prezident Vladimir Putin nevylúčil, že sa v krajinách východnej Európy môžu o niekoľko rokov objaviť myšlienky o odchode z Európskej únie. Svoj názor vyjadril minulý týždeň v Moskve v pléne investičného fóra Russia zovet. Putin pripomenul spory vnútri Európskej únie kvôli špecifickému rozdeleniu daní, keď značná časť daňových prostriedkov popredných štátov mieri na „udržanie nohavíc tým, ktorí zatiaľ nedosiahli určitú úroveň ekonomického rozvoja, čo stojí desiatky miliárd eur„.

„Niekde na začiatku roka 2028 niektoré krajiny východnej Európy dosiahnu takú úroveň ekonomického rozvoja, že prestanú byť príjemcami grantov, najrôznejších pomoci z európskeho rozpočtu a budú musieť platiť tak, ako to robí Veľká Británia,“ myslí si prezident.

Budú teda o niekoľko rokov štáty východnej Európy premýšľať o odchode z Európskej únie? Mohla by takáto perspektíva byť pre Európsku úniu realitou alebo to je myšlienka len z ríše snov?

Sputnik sa na názor spýtal prorektora Vysokej školy medzinárodných a verejných vzťahov v Prahe a známeho českého politológa Oskara Krejčího.

„Vzťah českej verejnosti voči Európskej únii sa bude meniť za predpokladu, že súčasná politika Bruselu zostane rovnaká. Myslím to negatívne. Prvý impulz by mal byť zaznamenaný až prebehne samotný brexit. Keď ľudia uvidia, že odchod je možný, tak tie úvahy a sny o odchode sa stanú praktickejšie. Druhým momentom bude to, čo povedal prezident Putin. Keď sa z čistých príjemcov stanú čistí darcovia. Potom, samozrejme, začne celý rad ľudí počítať, ako je Európska únia drahá. A ona je drahá dvojnásobne, pretože v dôsledku divokej privatizácie odchádzajú stovky miliárd najrôznejších ziskov z Česka do zahraničia, väčšinou práve do rozvinutých krajín Európskej únie.

Čiastočne to kompenzovali tým, čomu sa hovorí Kohézny fond. Keď táto kompenzácia prestane, tak tá neistota o zmysle a bytia v Európskej únii sa zvýši. Ale všetko závisí na tom, ako sa bude meniť politika Bruselu. V súčasnej dobe to, ale vyzerá, že bruselské politické elity nejaké rozumné zmeny v politike nepripravujú. Takže to, čo hovorí Vladimír Putin, že v roku 2028 naskočí pesimistický vzťah k EÚ, tak to sa javí ako veľmi pravdepodobné.“

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru