Putinův plán: Počkejme si až Američani najdou, jak nejlépe těžit ropu z břidlic a pak jim to štípnem! (Klid: to byl vtip)

Je už spíš jen dojemné než v úžasu fascinující sledovat, jak západní překladatelé z ruštiny notoricky tápou a nejsou sto pochytit Putinovy metafory, bonmoty a ruská pořekadla, kterými prezident tak často prokládá své úvahy a kterými neváhá obrousit ostrost svých oficiálních prohlášení.

 

Sledujete výraz jeho tváře v situacích, kdy on sám dobře rozumí i řeči překladatele? Někdy svůj údiv nedokáže skrýt. Vzpomeňte třeba jeho tiskových konferencí s německými médii nebo jeho prvního setkání s Makronem v Paříži.

Je povzbudivé, že američtí novináři konečně, po 20 letech války s Putinem, začínají chápat, že s Google Translator Putinovu myšlenku nikdy nerozlousknou a stanou se jen terčem jeho shovívavého úsměvu.

Zatím je to jen první vlaštovka. Ale nedávno už dvě ze západních agentur, CNBC a Forbes, správně zapochybovaly před svým komentováním nad tím, myslel-li to Putin tak, jak si to na nedávném fóru investorů v Moskvě doslovně přeložili a nebo nechtěl-li jen trochu pobavit domácí posluchače svou škádlivou nadsázkou.

Už v titulu této reportáže ruského denníku RT Russia Today z 20. listopadu z fóra investorů v Moskvě autor preventivně zdůraznil, že jde o pouhý vtip (viz výše) a uvádí dále :

Dostat se ke špičkové americké technologii těžby břidlicové ropy [ropy obsažené v podzemních ložiscích organické hmoty] může být těžký oříšek. Ale ne pro světově proslulého agenta KGB, který nedávno na ruskému investičnímu fóru „Russia Calling“ řekl (žertem), jak to (ne)dělat.

Když se tam Vladimír Putin zmínil o své představě o těžbě břidlicové ropy, zpočátku se jeho vize zdála mít příchť nostalgické vzpomínky na jeho tolik diskutovanou kariéru veterána KGB z 80. let.

S lehkým úsměvem řekl: „Počkáme si, až Američané utopí ve vývoji nové technologie těžby své peníze“ a dodal, že až přijde ta správná chvíle „zvážíme, jestli to bude stát za to … a když, tak to za babku koupíme …“.

Žerty stranou. Je očividné, že Rusko, země, která leží na největších ložiscích ropy a zemního plynu na světě ani zdaleka tuto technologii krást nepotřebuje. Navíc vlastní technologie si ověřují.

„Vše to pečlivě sledujeme. Primárně jde ale o to, že současné moderní technologie těžby břidlicové ropy a plynu jsou bez nadsázky vůči životnímu prostředí barbarsky ničivé.“

V některých oblastech, kde se dnes břidlicová ropa těží, „ … to není voda, co kape z kohoutků, ale páchnoucí břečka“ vysvětlil Putin.

„Takový způsob těžby nepotřebujeme. Navzdory všem možným ekonomickým výhodám z použití této technologie, my to nikdy dělat nebudeme,“ ujistil Putin posluchače. Ruské společnosti “ dokážou těžit bezpečně jak v pobřežních vodách, tak z hlubin země ve vnitrozemí“, dodal.

Putin také uvedl, že USA „se střelily do vlastí paty“ tím, že zakázaly společnostem spolupracovat v těžbě na ruském pobřeží a zdůraznil, že ti, kteří pak investovali peníze do těžby břidlicové ropy a plynu se svých investic vzdávají nebo na nich těžce prodělávají.

„Takže, kdo je [sankcemi] potrestán?“ uzavřel perzident Putin své vystoupení.

———————————————————————————————————————–

Takto lapidárně a v četně humorných nadsázek o Putinově vystoupení na tomto fóru informoval ruský štvavý protizápadní státní denník.

A tady je, jak to vidí reportérka jednoho z v USA nejuznávanějších odborných žurnálů CNBC Natasha Turak, která své čtenáře tentokrát KGB uchránila.

Ruský Putin říká: technologie břidlicové ropy jsou barbarské

Ruský president Vladimír Putin ostře zkritizoval státy jako jsou USA za ignorování dopadů těžby břidlicové ropy na životní prostředí. Označil to za projev barbarizmu a prohlásil, že Kreml nemá o podobný způsob těžby zájem.

V projevu na středečním fóru podnikatelů v Moskvě řekl: “Dnešní technologie těžby břidlicové ropy a plynu jsou bezesporu barbarské”.

“Tyto technologie ničí životní prostředí“ řekl a dodal, že oblasti těžbou postižené bývají ponechány v “beznadějně bezvýchodné situaci“.

“ Navzdory všem možným ekonomickým výhodám z použití této technologie, my takový způsob těžby nepotřebujeme a nikdy to dělat nebudeme,“ řekl Putin.

Ve středu nebylo US Ministerstvo Energie připraveno na otázky CNBC odpovědět. Těžba frakováním [zmíněná technologie těžby břidlicového ropy a plynu] v Texasské pánvi pomohla vyzdvihnout USA na místo největšího producenta ropy na světě.

Ve svém měsíčním prohlášení předpověděl minulý týden US Úřad Informací o Energii (EIA), že v prosinci má těžba ropy ze 7mi břidlicových pánví v Texasu dosáhnout rekordních 9,13 miliónů barelů denně.

Přívrženci a advokáti frakování prohlašují, že to redikálně rozšíří používání mnohem čistějšího plynu namísto né tak čisté ropy – a že to bude pro spotřebitele mnohem lacinější.

Kritici tohoto způsobu těžby však hlasitě varují a obrací pozornost ke katastrofickému otravování podzemních vod, znečišťování vzduchu a narůstající pravděpodobností vyvolání zemětřesení.

Analytici průmyslu však namítají, že ve světle strategicky důležitých veličin, jako jsou bezpečnost státu a ekonomická stabilita společnosti nelze ambiciózní frakování nepodpořit.

“Můžete se spolehnout na to, že Rusko bude vždy jednat a operovat na trhu s energií zodpovědně“ řekl ve středu prezident Putin.

CNBC Natasha Turak

——————————————————————————————————————-

Tolik k Putinovu prihlášení píše CNBC. Zatímco štvavé Russia Today nedokáže přestat opěvovat starou dobrou KGB, že?

Pro čtenáře, kteří se o frakování nezajímají: znám farmáře z oblastí těžby frakováním, kteří musí tipnou cigaretu předtím, než doma otočí vodovodním kohoutkem aby si nabrali “vodu”. Z kohoutku syčí doslova “pálenka”. Mluvčí důlní společnosti Global Shale Oil Group Limited by jim na jejich případnou námitku odpověděl, že se nemusejí obávat, že by jim v dohledné době za ten plyn něco účtovali. Že ho klidně mohou používat ke svícení zadarmo. I topit si můžou gratis …

To švédské Greto mělo zůstat ve Státech. Tam by nepochybně našlo mnohem více důvodů ke skřípění zubama …

(zdroj: nwoo.org, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru