Chvilkaři na Letné diskvalifikovali generála Pavla coby kandidáta na prezidenta. Co na to kavárna?

„‚Vadí nám a uráží nás, že členství v KSČ nebo spolupráce s StB není diskvalifikací, ale doporučením pro nejvyšší státní funkce.‘ Část projevu Milionu chvilek na Letné ze dne 16.11.2019. Vzkaz pro ty, kteří podporují Milion chvilek a zároveň kandidaturu Petra Pavla na prezidenta,“ napsal Matějka na sociální síti.

https://www.facebook.com/frantisek.matejka.714/posts/3464690380207719

Na jeho příspěvek lidé reagovali různě, s předsedou však vesměs souhlasili.

„To MCHPD nechce slyšet. Mají jen svoji pravdu a běda, kdo má jiný názor,“ stálo v jednom z komentářů.

A i další reakce byly dost podobné. Jeden z komentujících politikovi položil následující otázku: „Františku, myslíte si, že toaLetňáci Váš post pochopí?“

Někteří psali, že už nemají slov. Jiní spolek Milion chvilek pro demokracii označili za „partu schízáků“.

Kandidatura Petra Pavla
Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel nedávno oznámil, že by za určitých okolností uvažoval o kandidatuře na post prezidenta České republiky. „Chci být angažovaným a odpovědným občanem a dělat, co v rámci svých možností mohu udělat ve prospěch této země. Může nastat situace, kdy budu kandidaturu na prezidenta brát jako službu státu,“ uvedl v rozhovoru pro info.cz.

„Pokud by u ostatních kandidátů na prezidenta reálně hrozilo, že by s jejich pomocí Česko mělo směřovat blíže k Rusku a Číně nebo by hrozila jeho proměna do podoby současného Maďarska, začal bych přemýšlet nad tím, co bych mohl a měl udělat,“ řekl bývalý komunista generál Pavel.

Milion chvilek a demonstrace na Letné
Milion chvilek pro demokracii opět pořádal velkou demonstraci na pražské Letné. Konala se včera 16. listopadu a opět na ní vystoupily mnohé známé tváře, včetně pořadatelů. Podle pořadatelů na akci zavítalo až 300 000 lidí.

Benjamin Roll, spoluzakladatel organizace, prohlásil, že boj za demokracii nikdy nekončí a vyzval k tomu, aby lidé mysleli na lidi, kteří pokládají své života v boji za svobodu a demokracii, „jako je tomu v Hongkongu, Číně a Rusku“.

Na pořádanou demonstraci však okamžitě reagovali jak různí politici, tak i další známé osobnosti. Například mediální expert Petr Štěpánek řekl, že demonstrace na Letné byla kýčovitá a nastavovaná. Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov zase shrnul „úkoly“, které Milion chvilek rozdal.

Pokud jde o samotnou demonstraci, již na pondělní konference spolek představil své požadavky, včetně ultimáta pro českého premiéra Andreje Babiše. Ten by měl dle jejich mínění odstoupit, pokud se nezbaví Agrofertu a neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou.

Sám premiér toto ultimátum okomentoval a uvedl, že převedl holding Agrofert do svěřeneckého fondu. Uvedl také, že podle něj organizátoři demonstrace jen využívají atmosféru výročí 17. listopadu.

Kampaň Milionu chvilek trvá od února 2018. Jiná velká demonstrace organizovaná tímto spolkem proběhla 23. června v Praze a zúčastnilo se jí až čtvrt milionu lidí.

V minulosti činnost daného spolku okomentoval i prezident Miloš Zeman, který Chvilkaře označil za nedemokratický spolek.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru