Kdo z českých politiků podpořil útok mlátičky Procházkové na redaktora Sputniku? Tady je máte v celé své kráse

Daná konference probíhala od 20. do 22. listopadu v pražském hotelu Grand Majestic Plaza. Uvádí se, že Petra Procházková tímto činem dala najevo svoji nespokojenost s tím, jak korespondent Sputniku referoval o jejím vystoupení na fóru.

K incidentu se okamžitě začalo vyjadřovat spoustu médií, včetně známých osobností a politiků. Někteří z nich se Procházkové zastali.

K takovým lidem patří například senátor Václav Láska, který byl iniciátorem ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Senátor se k události vyjádřil následovně:

„Muž je silnější než žena. Je to ‚jasný historický a genetický‘. Slyším to pořád kolem sebe. Teď muž dostal od ženy facku. Čekal bych, že nad tím silák mávne povzneseně rukou. A heleďme se, ne. Pláče, volá o pomoc a dovolává se spravedlnosti. Nevím. Asi ho najednou to bebí bolí.“

Další, kdo si nenechal celou věc ujít, byl starosta pražských Řeporyjí a bývalý novinář Pavel Novotný. Ten dokonce zaslal novinářce podpůrný dopis, v němž jí nabízí podporu městské části, jejíž je starostou.

„Nádherně mu jí Petra Procházková sekla. Řeporyje posílají podpůrný dopis na hlavičkovém papíře a nabídku mimozemských talířů pro případ, že by bylo třeba Sputnik zlikvidovat celkově. Hezkypěkně Petro!“ napsal na Twitteru.
Následně připojil znění celého dopisu, ve kterém píše, že „udělala správnou věc a je zcela v pořádku, že se nechala vyprovokovat“. Rovněž dodává, že on „sám by mu na místě rozkopal držku, bez ohledu na následky“.

Čas na okomentování útoku si udělal také politik Mirek Topolánek. Ten se k facce vyjádřil na své sociální síti hned několikrát. Nejprve ve svém statusu napsal, že šlo o „jemné plácnutí, jak krajkovou rukavičkou (kdyby se stále nosily)“ a dodal, že „neprotivit se zlu násilím nelze věčně, Lve Nikolajeviči…“. K svému příspěvku pak připojil odkaz na článek, který informoval o incidentu.

Následně sdílel i další status: „Teorie facky. Ta, co pošle k zemi, vyžaduje zpevněné zápěstí (Bud Spencer, Miroslav Kalousek) a vychází z ramene. Uvolněné zápěstí (Procházková) je klasickým plesknutím a spolu se záhlavcem (Macek) má spíše výchovný charakter.“

Nakonec pak o celé věci diskutoval v komentářích, kde napsal, že se domnívá, „že kolaborant ze Sputniku, paparazzi z bulváru, Pospíšilová a Lekö nejsou novináři, takže se na ně normální pravidla slušnosti nevztahují“.

Na status Topolánka o „teorii facky“ reagoval také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten teorii svého kolegy ještě trošku rozvedl.

„Zápěstí musí být, pravda, zpevněno, leč úder nevychází z ramene, ale z levé nohy (u praváka). Rameno je pak jen přirozenou součástí rotačního pohybu celého těla. Tak dosáhneme nejvyššího výchovného efektu facky,“ podotkl.

​S tím, jak se Procházková zachovala, sympatizoval také bývalý poslanec europarlamentu Jaromír Štětina.

„Petro, to, žes dala Sputniku přes hubu, je správné,“ napsal na Twitteru.

Chování Procházkové má i své odpůrce
Ne však všichni s útokem novinářky souhlasili. Našli se i takoví, kteří jej odsoudili. Před takovým chováním varoval například mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček.

„Výsledek agrese na Národní třídě a radosti ‚liberálů‘ z facky redaktorovi, protože pracuje pro ty ‚hnusné Rusáky‘. Koho budou inzultovat příště? Uvědomuje si demokratická politická scéna, že Pandořina skříňka je otevřena? Že mlčení jen povzbuzuje ‚liberální‘ extremisty?“ napsal Ovčáček v reakci na slova Martina Kotyka o tom, že Procházková „udělala dobrej precends“ a že „v něm můžeme pokračovat“.

Dříve Ovčáček na síti napsal, aby si lidé představili situaci obráceně. V takovém případě by se političtí komentátoři, podle jeho názoru, předháněli v psaní o „ruském útoku na svobodu slova“.

„Představme si to obráceně: Redaktorka Sputniku nafackovala redaktorovi Deníku N. ‚Může za to Zeman,‘ křičí opozice. ‚Brutální ruský útok na svobodu slova,‘ halekají komentátoři. Ministr Petříček si povolává ruského velvyslance, ČST burcuje ve všech pořadech kromě Večerníčku,“ prohlásil na svých sociálních sítích Ovčáček.
Následně v dalším svém statusu poukázal na podobnost mezi událostmi z ledna 1989 a útokem Procházkové: „Podobnost jistě čistě náhodná! Čs. rozhlas, leden 1989: Na Václavském náměstí se uskutečnila provokace protisocialistických sil. Deník N, listopad 2019: Akce nese znaky připravené provokace ze strany zástupce propagandistického serveru Sputnik.“

Reakce Procházkové se nezamlouvala ani poslanci za ANO Patrikovi Nacherovi. Ten na Facebooku píše, že podle jeho názoru „fyzické násilí nepatří do kultivované společnosti, pokud nejde o sebeobranu“.

„Ad facka P. Procházkové. Teprve teď jsem shlédl to video. A kromě samotné facky jsou opět fascinující reakce na ni. Jakoby snad platilo, že zastánci jedné pravdy smějí fackovat ostatní? (…) Opět a opakovaně vidíme princip dvojího metru, a zároveň se začíná, i přes různé proklamace o důležitosti dialogu, přitvrzovat,“ tvrdí.

https://www.facebook.com/NacherPatrik/posts/1195026060686204

Dokonce věc srovnal s tím, co se nedávno odehrálo na Národní třídě. „Zatímco na Národní dav ‚jen‘ řval a urážel Václava Klause ml., tady už padaly facky. A reakce na událost jako přes kopírák. Protože v rolích útočníků byli ti ‚správní‘ a v rolích obětí ti ‚špatní‘, je všechno v pořádku,“ podotkl.

Také vyzval „obhájce facky, nechť si představí jiné aranžmá“. „Variant je nekonečno, ale napadá mě například, že by facku dala třeba poslankyně Barbora Kořanová novináři Štěpánovi Malátovi z Forum24 či Pavlu Novotnému, starostovi Řeporyjí, protože o ní šíří lži a nesmysly. Byly by reakce stejně smířlivé až nadšeně aplaudující? Nemyslím si… Někdo prostě může, jiný nikoliv. A jak se ukazuje, nezáleží přitom na aktu samotném a na jeho okolnostech, ale na aktérech. Smutné,“ dodal.

​Na útok na novináře zareagoval i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který poznamenal, že si ověří informace o tom, že Deník N napsal, že se v Česku mohou fackovat novináři.

„V Deníku N prý psali, že se u nás už smí fackovat novináři. Radši si to ale ještě ověřím,“ napsal Foldyna na svém Twitteru.

​Také Tomio Okamura z SPD zkritizoval chování novinářky.

„Novinářka sluníčkářského Deníku N (přezdívaného Deník nenávisti) Petra Procházková nám předvedla v praxi ‚chvilku pro demokracii‘ a zákeřně fyzicky napadla redaktora Sputniku Vladimíra Frantu jen pro to, že se jí nelíbí jeho komentáře,“ napsal Okamura s tím, že se podle něj Vladimír Franta choval inteligentně.
Vyjádření tiskové služby Sputniku
Po útoku na Vladimíra Frantu se k události vyjádřila i tisková služba agentury Sputnik. Tato nepřijatelná událost nijak činnost agentury neovlivní, agentura bude českému publiku nadále přinášet důvěryhodné a aktuální informace, řekla.

„Domníváme se, že jakékoliv rozpory se mají řešit cestou civilizovaného dialogu. Agrese a urážky nemají nic společného ani s žurnalistikou ani s normami společenského chování. Tento incident nijak neovlivní naši činnost, budeme i nadále poskytovat českému publiku důvěryhodné, aktuální a operativní informace podle norem a principů novinářské etiky a celkové lidské morálky,“ prohlásila tisková služba agentury Sputnik.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru