Pentagon zkouší dlouho zakázané balistické střely nad Pacifikem

Prototypová raketa byla nakonfigurována tak, aby byla vyzbrojena nejadernou hlavicí. Pentagon odmítl prozradit specifika kromě toho, že raketa byla vypuštěna ze „statického odpalovacího stanoviště“ na letecké základně Vandenberg v Kalifornii a přistála v otevřeném oceánu. Ministerstvo obrany uvedlo, že balistická raketa letěla více než 500 mil.

Test přichází uprostřed rostoucí nejistoty ohledně budoucnosti kontroly zbraní. Poslední zbývající omezení smlouvy na americké a ruské jaderné zbraně – nová smlouva START z roku 2010 – má skončit v únoru 2021. Tato smlouva může být prodloužena až na pět let, aniž by bylo nutné znovu projednat její hlavní podmínky.

Pentagon odmítl odhalit maximální dosah testované rakety. Loni na jaře, když představitelé USA zveřejnili plán testování, uvedli, že by to mělo být zhruba 3 000 až 4 000 kilometrů (až 2 480 km). To je dostačující například pro dosažení potenciálních cílů v některých částech Číny od základny Guam. Pentagon nepřijal žádná základní rozhodnutí a řekl, že potrvá nejméně několik let, než bude taková raketa připravena k nasazení informuje agentura AP.

Přejít nahoru