Špičkový zákonodárce EU zvyšuje vyhlídky na snadný skotský návrat do EU

McAllister, dotázaný v neděli zpravodajským portálem RND se sídlem v Hannoveru, zda by Skotsko mohlo „velmi rychle“ získat členství v EU, odpověděl, že takové přistoupení bude „pravděpodobně kratší“ než postup bloku pro externí kandidáty.

„Skotské instituce se mě již ptají, zda mohu být jejich kontaktní osobou v Bruselu po Brexitu,“ uvedl McAllister a dodal, že skotské univerzity mají zájem udržet výzkum a akademické pobídky EU a že studuje skotská média „denně“.

„Prvním předpokladem,“ řekl, bylo to, zda v roce 2020 zvítězil Edinburgh s prvním ministrem Nicola Sturgeon druhým referendem o nezávislosti. Skoti hlasovali v referendu v roce 2016, aby zůstali v EU poté, co v roce 2014 odmítli nezávislost 55% až 45%.

McAllister, v neděli s odkazem na povolební postup britského premiéra Borise Johnsona, aby Spojené království z EU – navzdory skotským námitkám – do 31. ledna uvedl, že britský premiér „stojí před obrovskými výzvami“.

McAllister vyrostl v Cold War západní Berlin, kde jeho otec, původem z Glasgowa, byl britským vojenským úředníkem a jeho matka jako učitelka hudby.

Na otázku, zda by Británie po skončení Brexitu 31. ledna přeorientovala své budoucí vztahy s EU do konce roku 2020, McAllister označil časový rámec za „velmi ambiciózní“.

“Podrobná dohoda o volném obchodu není v žádném případě realizovatelná za pár měsíců,” řekl a spekuloval, že Londýn by mohl hledat přechodnou fázi “až dvou let.”

“Spojené království možná odchází z EU, ale zůstává s námi v mnoha ohledech spojeno,” dodal.

(DW)

Přejít nahoru