Je nebezpečné praskat krkem?

Může být praskání krku nebezpečné?

Mluvili jsme se třemi odborníky – chiropraktikem, manuálním terapeutem a neurobiologem – abychom zjistili, zda je praskání krku nebezpečné, neškodné nebo zdravé.

Dvě skleněné desky a pánev

Krk je složitá věc. U lidí se skládá ze sedmi obratlů – kostí naskládaných na sobě – ​​které pokračují dolů páteří dříve, než končí páteř u hýždí.

Po krční páteře běží několik krevních cév, které přenášejí krev do mozku. V páteři je váš nervový systém, který přenáší všechny signály do a z mozku, které ovládají vaše tělo.

Vzhledem k tomu, jak je krk životně důležitý, není divu, že se někteří lidé starají o praskavé zvuky v jejich krku.

To, co slyšíte, však pravděpodobně není – a naštěstí – ne zvuk vertebrálních škrábanců proti sobě, ale spíše stejný druh zvuku, jaký slyšíte, když prasknete klouby.

Tento zvuk pochází z kloubů, které spojují kosti dohromady. Kloub si můžete představit jako dvě skleněné desky ležící na sobě.

Hlasitost

Zvuk praskání, který uslyšíte, když prasknete například prsty, na nohou a jiné klouby, jsou klouby, které se stahují. Svazek se zvětšuje v prostoru mezi klouby a vytváří prázdnotu. To způsobuje, že plyn, který je rozpuštěn ve spojovací tekutině, je odváděn a přeměňován na malou bublinu plynu.

Tato malá kapsa na plyn se znovu zhroutí a vytvoří podtlak! Podtlak je podobný, jako když se snažíte zvednout mokrou pánev z kuchyňského pultu.

Zpravidla trvá 10 až 30 minut, než se tlak znovu vytvoří, než dojde k opětnému popraskání spoje.

„Vrzavé zvuky v krku se pravděpodobně dějí v malých postranních kloubech na obou stranách obratlů,“ říká Per Brodal, neurobiolog a profesor medicíny.

“Někdy můžete slyšet podobné zvuky přicházející ze šlach, které se klouže po sobě, ale to je běžnější u kotníků.”

Nebezpečí mrtvice

Profesor medicíny Per Brodal říká, že ne každý má schopnost popraskat si prsty a další klouby. Zmiňuje nedávnou studii, ve které pouze asi polovině účastníků se jim podařilo popraskat jejich klouby prstů.

Rychlé vyhledávání „praskajícího krku“ na internetu má za následek řadu zpravodajských článků s děsivými příklady, včetně:

Dvacet čtyři letý záchranář, který byl částečně ochrnutý po těžké trhlině, když si natáhl krk, nebo dvacet osmiletý muž z Oklahomy, který jsi privodil krevní cévu do mozku a ztratil veškerý pocit na polovinu jeho tělo poté, co natáhl bolest v krku. NBC2 zveřejnila video, ve kterém profesor vysvětluje, proč může být praskání krku tak nebezpečné.

Mrtvice, krevní sraženiny a slzy v důležitých krevních cévách jsou jen některá slova, která se objevují při online vyhledávání na toto téma.

Všichni tři odborníci, se kterými portál ScienceNorway hovořil, jsou s problematikou mrtvice obeznámeni.

Tim Raven je chiropraktik, který v současné době pracuje na doktorátu se zaměřením na krk. Říká, že několik hlavních studií prozkoumalo souvislost mezi profesionálním krakováním a mrtvicí.

Je důležité si uvědomit, že studie se týkají profesionálů, jako jsou chiropraktici, a nikoliv „jen jako hobby“. Manipulace je profesionální termín používaný pro ohýbání a napínání kloubů.

Musí to být slabost

“Především je důležité vědět, že tento typ mrtvice, který je často zmiňován, je extrémně vzácný,” říká Raven.

Vysvětluje, že jedna z nejpřesnějších studií o tom je z Kanady. Tam vědci zkoumali určitý typ případů mrtvice a to, zda byl pacient před událostí chiropraktikem nebo jejich praktickým lékařem.

“Ukazuje se, že u chiropraktiků není větší riziko mrtvice než u praktického lékaře.” Vzhledem k tomu, že chiropraktici často manipulují s krkem a lékaři ne, dochází k závěru, že souvislost mezi praskáním a praskáním krku byla náhodná.

Raven říká, že nebyly provedeny žádné studie, které by se zabývaly otázkou, zda je sebepinální manipulace spojena s mrtvicí.

Ale pokud se cítí dobře, nemůže to být samo o sobě dobré?

Neurobiolog Brodal nevylučuje, že placebo efekt může hrát roli pro lidi, kteří si praskají vlastní krk, jako při jakékoli jiné léčbě. Placebo efekt je termín pro jev, kdy se můžete cítit lépe, protože si myslíte, že něco funguje.

“Očekávání, že jste to slyšeli, vám může pomoci, abyste to udělali.” Pokud se z toho cítíte lépe, pak je to dobré, “říká.

V článku o Healthline se také zmiňuje, že praskání krku může uvolňovat endorfiny do krčního kloubu. Tato droga je tělesným úlevu od bolesti a v mnoha ohledech funguje jako morfin.

Článek také poznamenává, že všechny protahování musí být provedeno opatrně a ne příliš často.

Kloubní tekutina

“Myslíme si, že důvod, proč se cítí tak dobře, je proto, že tekutina kloubů se po prasknutí krku zvyšuje. To mazá kloub, takže se cítí mobilnější, “říká manuální terapeut Riis.

Také říká, že při profesionálním ošetření může praskání poslat vlnu signálů do mozku. Tento stimul může rozptýlit nervový systém a na chvíli uvolnit svaly.

„Můžete to nazvat zdravotním přínosem v tom smyslu, že se cítíte méně nepohodlně,“ říká.

Riis věří, že veškeré cvičení může být prospěšné pro zdraví a že všechny fyziologické pohyby jsou pro tělo zcela bezproblémové.

“Nemám důkazy, které by tvrdily, že praskání krku je zdravé, ale nemůžeme také tvrdit, že je to nezdravé,” říká.

Nesouhlas

Brodal, neurobiolog, nezlevňuje, že tato vlna signálů nervového systému může dočasně uvolnit svaly.

„Může to pomoci resetovat systém. Stejně jako když počítač vypnete a zapnete, když se zavěsí, “říká.

Na druhé straně je skeptický ohledně praskání, které vede k většímu množství kloubních tekutin, nebo že by praskání mělo být na prvním místě vnímáno jako dobrá věc. Nic neříká, že by to mazalo kloub.

Brodal považuje za těžké uvěřit, že tekutina kloubu by se tolik zvýšila. “Myslím, že neexistuje žádný výzkum, který by to dokázal,” říká.

Říká, že nemá smysl zvyšovat kloubní tekutinu, protože vše, co je potřeba, je tenká vrstva, která stačí k mazání kloubních povrchů. “Zvýšená tekutina kloubů je obvykle známkou zánětu kloubů.”

“Co se může stát, když po celou dobu tlačíte a praskáte a ohýbáte klouby do extrémních poloh, je to, že dostanete zánětlivou reakci. A pak byste mohli získat více kloubní tekutiny, ale to je výsledek něčeho, co není žádoucí, “říká Brodal.

Manuální terapeut Riis odpovídá, že zvýšená tekutina kloubů a krevní oběh jsou přirozenou reakcí na fyziologické pohyby v reálných tělesných kloubech a že zánět je zcela odlišný stav.

Přispívá metoda ke změně?

“Krk je neuvěřitelně složitá struktura, která umožňuje pohyby v mnoha směrech. Pokud se zvolené hnutí cítí dobře, pravděpodobně to není problém, “říká Raven.

Riis říká, že je rozdíl mezi použitím vlastních svalů na krku a použitím rukou na podporu pohybu.

Chiropractor Raven zdůrazňuje, že by ste neměli nechat netrénované lidi, aby se pokoušeli prasknout krk.

Říká, že pokud si někdo zlomí krk a myslí si, že to občas dělá dobře, pak to může dělat dál. Pokud to musí někdo udělat často, aby se jeho krk cítil dobře, znamenalo by to, že by se mělo udělat něco jiného, ​​což by mělo lepší dlouhodobý výsledek.

Manuální terapeut Riis říká, že nepřítomné příznaky svědčící o vážné nemoci, natahování a ohýbání hlavy mírně před pracovním monitorem není problém, pokud cítíte napětí.

Neurobiolog Brodal říká, že jde hlavně o používání zdravého rozumu.

“Pokud sedíte kolem praskání krku po celou dobu, pravděpodobně to není dobré, ale pokud to uděláte jednou za čas, pak je to určitě neškodné,” říká.

(Sciencenorway)

Přejít nahoru