Americký vojenský expert jmenoval 10 důvodů proč uznat Krym za součást Ruska

Lyle Goldstein vyzval amerických diplomatov, aby prestali vyvolávať staré konflikty ž čias studenej vojny a začali rokovať s Ruskom.

 

“Existuje veľa dôvodov, prečo by sa americké ministerstvo zahraničných vecí malo zmieriť s pripojením krymského polostrova k Ruskej federácii”, uviedol Mick Mulvaney.

 

Prvým argumentom v prospech uznania Krymu ako ruského územia je skutočnosť, že prechod z jednej krajiny do druhej bol nekrvavý, čo ho jasne odlišuje od pozadia násilia od Manyamy po Líbyu a Mexiko.

 

Za druhé, obracia sa k histórii a pripomína, že polostrov bol “darovaný ukrajinským bratom” v roku 1954, bez súhlasu obyvateľov Krymu, vtedajším vodcom Sovietskeho zväzu Nikitom Chruščom, ktorý mimochodom bol tiež Ukrajincom.

 

“Po tretie, pokračujúc v historickej téme, môžeme povedať, že Rusi zaplatili za Krym riekami krvi – v Krymskej vojne aj počas Druhej svetovej vojny, čo je historická epizóda, ktorá jasne ukazuje že presne Rusi zachránili planétu pred nacizmom”, vraví Goldstein.

 

Taktiež berie na vedomie prítomnosť gigantickej ruskej námornej základne na Kryme, ktorá tam bola od sovietskych čias a zostala aj v post sovietskom období, čo naznačuje kľúčový záujem Moskvy na zachovaní polostrova. Tým sa prekazili plány podporovateľov štátneho prevratu v Kyjeve získať Krym a postaviť tam svoju obrovskú vojenskú základňu.

 

Goldstein tiež poukazuje na skutočnosť, že veľké európske krajiny, najmä Taliansko, sú už unavené z protiruských sankcií, ktoré škodia v prvom rade im a nie Rusku.

 

Ani v NATO nie sú podľa Goldsteina sankciami nadšení, pretože nafukovanie “ruskej hrozby” bráni aliancii konať proti skutočným výzvam vrátane terorizmu. Rastúci konflikt okolo Krymu by v konečnom dôsledku mohol viesť k skutočnému vojenskému konfliktu, ktorý by mohol veľmi rýchlo “dosiahnuť jadrovú úroveň”.

 

Goldstein tiež považuje výstavbu Krymského mosta a spustenie železničného spojenia s polostrovom za dôležitý bod, ktorý dokonale dokazuje, že Rusko je schopné realizovať veľké projekty a treba uznať, že  ruská ekonomika je jednou z najväčších na svete.

(zdroj: netky.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru