Rok 2019 končí v politickém zmatku

Z politického hlediska jsme viděli nějaké nedokončené podnikání, které nás pravděpodobně bude zaměstnávat i příští rok.

V Evropě to není všechno radost a štěstí, protože vedení v některých zemích bylo podle Evropského parlamentu zlobivé a ne milé.

Doufejme v mír na Zemi – zejména na Maltě, v České republice a Polsku.

Joseph Muscat se musí zahřát, musí se postarat o to, aby jeho strana byla v socialistické skupině zcela izolovaná. Musí vidět, že jeho protějšky v Evropském parlamentu mu řeknou, že pokud je musí vidět, musí opravdu jít. Protože tahá pověst dále a dále dolů do bahna. Malta není Joseph Muscat.

Roberta Metsola
Maltská poslankyně Evropského parlamentu, Evropská lidová strana

V centru pozornosti je i český premiér. Brusel prohlásil střet zájmů mezi svými podniky a politickou rolí a čeští státní zástupci znovu zahájili řízení proti němu.

Andrej Babiš je stále v konfliktu zájmů a současně se účastní jednání o víceletém finančním rámci, který je v zásadě rozpočtem EU na následujících sedm let. Je tedy stále majitelem velké společnosti a může svou pozici využít k vydělávání více peněz a stále se účastní.

Mikulás Peksa
Český europoslanec, skupina Zelených / EFA

Polsko také vidělo velké protesty, protože nejvyšší soud varoval, že vláda plánuje přepracovat soudní systém, který by mohl zemi donutit opustit EU.

Pokud se lidí zeptáte na hlavní události roku, dostanete spoustu individuálních odpovědí. Jak se říká, kde stojíte, záleží na tom, kde sedíte – a odkud pocházíte.

Přejít nahoru