Jak se české školy mezinárodně zvětšují? Výsledky PISA 2018. Kto má nejlepší výsledky?

Výsledky PISA_foto_OECD

Čeští studenti dosáhli v matematice a vědách nad průměrem OECD a v roce 2018 se dokonce podařilo zvrátit dlouhodobý pokles celkových skóre. Při čtení studentského průzkumu o průměru, což je zlepšení oproti podprůměrným výsledkům v roce 2015. Zajímavým bodem při čtení je, že čeští studenti se příliš nezlepšují, protože ostatní země dosahují nižších hodnot a stanovují snadnější cíl pro všechny . Čtení a kritické myšlení je dlouhodobou slabinou českého jazyka v oblasti vzdělávání.

V rámci země se výsledky také velmi liší. V průměru země OECD považují socioekonomický status rodin za hlavní překážku úspěchu, ale z geografického hlediska jsou výsledky stabilní. V Česku je opak pravdou. Existují velké rozdíly v geografických oblastech, z nichž nejvýraznější je rozdělení Česko-Morava, až na některé výjimky. Zatímco se zdá, že socioekonomický problém neovlivňuje výsledky českých matematických a vědeckých výsledků. Zdá se, že Praha je všude nejlepší.

Pokud jde o otázku týkající se soukromých, náboženských a veřejných škol, dělají veřejné školy to nejlepší. Výsledky náboženských škol a soukromých škol klesají. Je poznámka pod čarou, že výsledky průzkumu z náboženských a soukromých škol nevytvořily adekvátní vzorek, aby se výsledky staly skutečným závěrem, ale rozdíl byl ve všech typech škol významný.

Navíc malé školy měly tendenci mít méně působivé výsledky než velké. Dívky jsou lepšími čtenáři než chlapci. Stále existuje nedostatek nadšených učitelů spojený s nedostatečnou spoluprací mezi vrstevníky. Šikana je v Česku nadprůměrným problémem, ale dívky a chlapci jsou obecně šťastní. Zde najdete celkové výsledky mezinárodního PISA 2018. Číňané mají nejlepší výsledky.

(zdroj: praguemonitor)

Přejít nahoru