Lže a manipuluje Milion chvilek? Počty účastníků prý nesedí. Petr Štěpánek přináší zajímavý důkaz z dřívějška

Aby Petr Štěpánek dokázal, že 80 tisíc lidí jen těžko zaplní Václavské náměstí, dal se do matematických počtů: „Václavské náměstí má na šířku (bez chodníků) cca 50 metrů. Od koně ke křížení s Jindřišskou a Vodičkovou je to cca 300 metrů. 300 krát 50 rovná se 15 000. Tedy 15 tisíc metrů čtverečních. Ale správně bychom ještě měli odečíst všechny záhony, stánky, velkoplošné obrazovky a zaparkovaná auta. Ale nešť. 80 tisíc děleno 15 tisíci je 5,33.“

Z toho mu vychází, že na jednom metru čtverečním, a ještě k tomu na celém prostoru, by se tak muselo tísnit pět a místy i více osob, což v úterý rozhodně tak nevypadalo. „Prostě hlava na hlavě. Všude. Jenže včera se na Václaváku nikdo netísnil. Naopak. Můj odhad: pětadvacet, maximálně třicet tisíc včetně procházejících a pendlujících. A kdoví jestli!“ uvedl ve svém facebookovém komentáři a spolek nazval „Milion chvilek pro demagogii“.

K příspěvku přiložil ještě reportáž Českého rozhlasu z května roku 2017, kdy se konala na Václavském náměstí demonstrace proti Andreji Babišovi. Organizátorka akce Šárka Fialová tehdy mluvila o 20 tisících. Český rozhlas jich však na pořízené fotografii napočítal daleko méně, asi 8,3 tisíce.

Fotografii, ze které demonstranty novináři Českého rozhlasu sčítali, pořídil Tomáš Svoboda z DVTV, který zaplněné Václavské náměstí vyfotil z lešení u Národního muzea.

Na fotce prý novináři ručně napočítali 5 700 osob, v místech překrytých korunami pak počet demonstrantů odhadli podle hustoty davu v okolí. Celkem se dobrali k číslu 8 300, přičemž počítali osoby na místě bez ohledu na to, jestli šlo o demonstranty nebo náhodné kolemjdoucí.

Kromě toho má Štěpánek jasný vzkaz i pro policii, která uvedla, že úterní demonstraci Milionu chvilek pro demokracii přilákala na 45 tisíc až 50 tisíc účastníků. „A propos. A policajti ať se jdou se svými odhady taky vycpat,“ dodal na závěr.

https://www.facebook.com/petr.stepanek.3994/posts/10221531437336443

(zdroj: parlamentnilisty.cz)

Přejít nahoru