Ostrava jako první v ČR zrušila papírové jízdenky MHD. Nahradí je plastová

 Zrušení papírových jízdenek DPO zdůvodňuje nárůstem elektronických plateb za jízdné i vysokými náklady na údržbu jejich odbavovacího systému. Podle ředitele tak podnik ročně ušetří deset milionů korun. Pro kreditní jízdenky budou sloužit stejné terminály jako pro bankovní karty či karty ODISky.

V minulosti bylo v ulicích Ostravy na 80 automatů na papírové jízdenky, DPO jejich počet postupně omezil. Jízdenky není delší dobu možné koupit u řidiče, nyní už nejsou k dostání ani v některých trafikách. Jak se dále v tiskové informaci uvádí, automatů na kreditní jízdenky bude 18 a budou už tento týden na důležitých dopravních uzlech. Kreditní jízdenky bude možné koupit také ve čtyřech prodejnách DPO a v pobočkách Ostravského informačního centra. Budou k dostání i v některých trafikách, ale s přirážkou.

Pro cestující v Ostravě tím končí možnost zaplatit hotovými penězi jen jednu jízdenku. Minimální kredit nabitý na kreditní kartu totiž bude 100 korun, tedy za čtyři jízdy (jedna jízda bude stát 24 korun). Cestující v ostravské MHD mohou zaplatit za jednotlivou jízdu bezkontaktní bankovní kartou, elektronickou peněženkou na ODISce, SMS nebo pomocí speciální aplikace v telefonu. 70 procent plateb za krátkodobé jízdenky je nyní elektronických, 30 procent stále tvoří papírové jízdenky.

„Kreditní jízdenku lze nabít na libovolný kredit, tento kredit lze potom převádět z karty na druhou kartu. Je to doplněno o řadu funkcí, které umožní jezdit i větším skupinám. Od ledna kreditní jízdenku můžou používat skupiny až o 20 lidech,“ řekl ředitel DPO Daniel Morys. Jízdenku budou moci využívat i děti, které si zlevněné jízdné navolí na terminálu ve vozidle.

Nabitý kredit bude platit šest měsíců. Pokud bude jízdenka nepoškozená, bude si cestující moci v prodejně DPO její platnost prodloužit.

(SCa, il.foto: commons.wikimedia.org)
Přejít nahoru