Ostrava se oblékne do černé. Budou znít i sirény

Jak zdělila ostravská radnice, budou zhasnuty také tři ostravské dominanty – radniční věž, most Miloše Sýkory i Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice. Zhasne i sváteční výzdoba na Prokešově náměstí. Tragédii připomíná také černá vlajka na budově Nové radnice a před Fakultní nemocnicí.

Městští zastupitelé pro rodiny obětí schválili finanční podporu 100 tisíc korun, polovinu této částky dostanou lidé zranění. Stejnou částkou rodinám obětí a zraněným přispěje také stát a Moravskoslezský kraj.

Občané, státní i soukromé organizace a další subjekty od počátku vyjadřovali a nadále vyjadřují upřímnou soustrast pozůstalým, podepisují kondolenční knihu, umístěnou ve vestibulu Polikliniky, zapalují svíčky a pokládají květiny před budovu polikliniky na spontánně vzniklá pietní místa.

Fakultní nemocnice Ostrava vyhlásila veřejnou sbírku a zřídila transparentní bankovní účet číslo: 73030761/0710. Dárci mohou na tento sbírkový účet přispívat do 31. 3. 2020.

V hlavní hale budovy radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz je umístěna kondolenční kniha. Každý v ní může vyjádřit soustrast s pozůstalými po obětech úterní tragédie. Kondolenční kniha bude na radnici umístěna do 23. prosince, posléze bude předána nemocnici. Lidé mohou přijít vyjádřit soustrast i mimo úřední hodiny. 

Finanční pomoc poskytne také fotbalový klub Baník Ostrava z výtěžku sobotního ligového utkání se Spartou. Další peníze vyberou hráči a zaměstnanci klubu. Možnost přispět měli i návštěvníci utkání do kasičky.

(CSa, foto: FNO)
Přejít nahoru