Ústavní stížnost kvůli nespravedlivému navýšení rodičovského příspěvku chějí podat senátoři KDU-ČSL

Lidovci podle tiskové zprávy publikované na webu strany KDU-ČSL totiž považují navýšení příspěvku za diskriminační. A jako důvod uvádějí, že se netýká těch rodičů, kteří mají sice dítě do čtyř let věku, ale příspěvek už vyčerpali ve zrychleném režimu. KDU-ČSL se včera také přidala na stranu iniciativy Také pečujeme, která bojuje za spravedlivý rodičovský příspěvek.

„Včerejším přijetím zákona o zvýšení rodičovského příspěvku jen některým rodičům došlo k porušení Listiny základních práv a svobod a právního státu. Domníváme se, že princip, kdy jedna skupina rodičů je diskriminována proti druhé, je proti ústavnímu pořádku. A nemůže být tolerován, jen proto, že to vyhovuje politice některé strany či hnutí,“uvedl v oficiálním prohlášení jeden z iniciátorů stížnosti senátor Lumír Kantor.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný je rád, že se podařilo navýšit rodičovský příspěvek, ale nesouhlasí s tím, že zhruba 70 tisíc rodin na něj nemá nárok. „Od začátku jsme usilovali o vyšší rodičovskou a jsme opravdu rádi, že rodiče dostanou víc peněz. Ale nepřijde nám fér diskriminovat maminky a tatínky, kteří se již museli vrátit do zaměstnání,“ řekl šéf lidovců.

Podle Kantora by žádný stát neměl měnit pravidla hry během jejího průběhu. „Proto senátoři KDU – ČSL spolu s jinými podají ústavní stížnost pro nerovné zacházení ve spojení s právem rodičů na pomoc státu dle čl.32 odst.5 Listiny základních práv a svobod,“ dodal lidovecký senátor.

(SCa, il.foto: vox.com)

Přejít nahoru