V Žimuticích rozsvítili vůbec poprvé obecní vánoční strom

„V minulých letech jsme rozsvěcovali vánoční strom vždy v Soběticích, které jsou jednou z našich místních částí. Loni, kdy vánoční kampaň Skupiny ČEZ měla svoji premiéru, jsme tam za získaný příspěvek pořídili novou výzdobu a osvětlení. Protože akce pokračuje i letos, mohli jsme koupit další světelnou výzdobu a vánoční stromek vztyčit také v Žimuticích,“ vysvětlil starosta Žimutic Zdeněk Šálený.

Obec, ležící v třináctikilometrové ochranné zóně Jaderné elektrárny Temelín, tak má letos vánoční stromy dva. Ten druhý, tradiční, v Soběticích se slavnostně rozsvítí v neděli 1. prosince v 17 hodin. Stejně jako v centrální obci, nebude ani zde chybět doprovodný program, o který se postaraly děti z žimutické mateřské a základní školy.

Přes mírný déšť a mrholení bylo v pátek u vánočního stromu v Žimuticích velmi živo. Značný počet automobilů parkujících poblíž naznačoval, že přijeli i lidé ze sousedních obcí. Na program dohlíželi u dřevěného betlémského chlívku s jezulátkem a dvěma živými ovečkami rovněž živí Josef s Marií. Zněly koledy. Pro zahřátí byl k mání čaj, svařené víno i alko a nealko vánoční punč. Vše na účet obce. V Žimuticích před obecním úřadem tak zavládla pravá předvánoční atmosféra.

„Přeji vám všem hodně zdraví, štěstí, pohody a klidné vánoce,“ popřál všem přítomným starosta, který současně poděkovat místním dobrovolným hasičům a školám za přípravu páteční slavnosti i za celoroční spolupráci při přípravě dalších obecních akcí. Nezapomněl přitom ani na temelínskou elektrárnu, která je, mimo jiné v rámci programu Oranžového roku ve svém okolí, stabilní partnerem celé řady sportovních, kulturních a společenských událostí v obci

Oba stromy, zhruba šestimetrové smrky, pochází obecních letů. Jejich poražení, dopravu, vztyčení a vyzdobení zajistili dobrovolní hasiči.

Žimutice se nachází zhruba osm kilometrů jihovýchodně od Týna nad Vltavou v okrese České Budějovice. V obci, která se skládá z osmi místních částí na sedmi katastrálních územích, žije celkem více než 600 obyvatel. Kuriozitou je roztříštěnost území obce, způsobená osamostatněním některých dříve začleněných částí, Bečic, Dobšic, Horních Kněžeklad, Modré Hůrky a Štipoklas. Obec tak v současnosti sestává ze tří nesouvislých území: Smilovice na severu, Krakovčice, Hrušov, Žimutice a Sobětice na východě, Třtim, Pořežany a Tuchonice na jihozápadě.

(foto: Obec Žimutice)

Přejít nahoru