Vláda rozhodne o růstu minimální mzdy

Ministři dnes budou jednat i o novele zákona o státním občanství, která by zavedla přísnější podmínky pro získání občanství. Podle novely žadatelé budou muset prokázat například to, že se nedopustili některých přestupků. Zákon chce také Slováky, kteří po rozpadu Československa při rozhodování o nabytí občanství měli zvláštní postavení, zařadit na úroveň občanů ostatních zemí EU.

Navýšení platu by se jako poslední ze státních zaměstnanců měli dočkat členové bezpečnostních složek, jimž vláda upraví platové tabulky a na základě koaliční dohody tak v příštím roce dostanou o 1 500 korun měsíčně více. Na jednání vlády se proberou i počty členů vězeňské služby v příštím roce či změny na úřednických místech plánovaných od ledna příštího roku.

Schválení rozpočtu
Poslanecká sněmovna ČR ve středu schválila státní rozpočet, jehož schodek má činit 40 miliard korun. Klíčovými prioritami jsou důchody, zvýšení výdajů na učitelské platy a obranu. Premiér Babiš označuje rozpočet za prorůstový a proinvestiční, zatímco představitelé opozice tento návrh ostře kritizují. Kalousek považuje návrh rozpočtu za neodpovědný.

Sněmovna včera schválila státní rozpočet, 108 poslanců, mezi nimiž jsou představitelé ANO, ČSSD a KSČM, hlasovalo pro, všechny opoziční strany hlasovaly proti. Veškeré příjmy navrženého rozpočtu tvoří 1,578 bilionu korun, zatímco výdaje 1, 618 bilionu korun. Předseda vlády Andrej Babiš během svého projevu, jenž trval skoro 3 hodiny, vyjádřil jistotu v tom, že návrh je prorůstový, zaměřen na investice do ekonomiky a snížení dluhu. Podle premiéra rozpočet počítá se zpomalením růstu HDP o 0,2 procenta oproti letošnímu roku a v případě výraznějšího zpomalení či krize je Babiš ochoten zvýšit investice do ekonomiky.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru