Zmenárne v Prahe vlastnia Slováci z dedín, ktorí o tom vôbec nevedia

Český portál seznamzpravy.cz priniesol prvý diel investigatívnej minisérie, ktorá odkrýva, ako funguje biznis so zmenárňami na tých najlepších miestach v centre metropoly.

Zmenárne v Prahe aj naďalej porušujú zákony. Nevydávajú klientom účtenky, klamú o skutočných kurzoch, využívajú dvojité kurzové lístky a odmietajú ľuďom právo na odstúpenie od realizovanej transakcie. O všetkých týchto praktikách sa už písal v iných reportážach. Tentokrát si však pozonosť zaslúžia majitelia tejto zmenárenskej siete. Stopy totiž vedú až na Slovensko.

Reportéri českého Seznamu, Janko Rubeš a Honza Mikulka, ako sa snažili dohľadať tých, ktorí majú svoje meno uvedené na lukratívnych podnikoch v samom srdci hlavného mesta.

Uprostred Slovenska v malej obci Halič, ktorá má 300 obyvateľov, býva aj majiteľ siete pražských zmenární Juraj Paľaga. Papierovo mu patrí spoločnosť Changer, s.r.o., ktorá prevádzkuje 6 zmenární v centre Prahy. Reportéri sa teda vydali na jeho domovskú adresu zistiť, či je to práve on, kto je skutočným majiteľom. Juraj Paľaga ochotne potvrdil, že  má v Prahe nejakej spoločnosti. Avšak na otázku, či v Prahe vlastní zmenárne, odpovedal veľmi jasne: „Nevlastním!“

Ppriznal však, že si je vedomý toho, že mohol byť zneužitý ako „biely kôň„. Za sprostredkovateľa označil istého pána Riša, ktorý býva v neďalekej dedine. Podľa Paľagy to bol práve pán Rišo, ktorý zriadenie spoločnosti v Českej republike sprostredkoval. Podľa neho sa však celá operácia nedotiahla a dohoda skončila na mŕtvom bode. Paľaga, ktorému za účasť na akcii sľúbili zaplatiť, napokon nevidel ani euro. Vraj práve preto, že sa vec (založenie spoločnosti) nedokončila.

Výpisy z registrov a označenie priamo v konkrétnych prevádzkach zmenární tvrdí opak. Úplne zreteľne ukazujú práve na Paľagu ako na majiteľa i zodpovedného vedúceho.

(Více info: hlavnydennik.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru