Iránsky generál: Mohli sme vypáliť stovky ďalších rakiet

Podľa vyjadrenia Hadžizádeho pre iránsku štátnu televíziu podnikli jeho sily súbežne s raketovou paľbou aj kybernetický útok na vojenskú monitorovaciu službu Spojených štátov v Iraku. Generál tvrdí, že cieľom stredajšej operácie nebolo „kohokoľvek zabiť“, ale „zasiahnuť vojenskú mašinériu nepriateľa“.

Generál napriek tomu trval na tom, že pri ostreľovaní základní zahynuli alebo utrpeli zranenia desiatky príslušníkov amerických síl. Prezident USA Donald Trump v stredu vyhlásil, že v dôsledku tohto útoku nebol zranený alebo usmrtený ani jeden Američan.

Ďalší vysokopostavený iránsky veliteľ Abdolláh Arághí medzitým podľa britskej stanice Sky News varoval, že Irán bude pokračovať v raketových útokoch dovtedy, kým sa americké sily nestiahnu z blízkovýchodného regiónu. Vyjadril sa tak po tom, ako Trump vyslovil presvedčenie, že Irán teraz „pravdepodobne ustupuje“.

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního americkou armádou v Iraku.

Přejít nahoru