Nový ruský stíhací letoun Su-34 bude schopen detekovat a sestřelit neviditelné cíle

Dodávky Su-34 NVO začnou letos – vyplývá to z protokolu společného rozhodnutí Ministerstva obrany, Novosibirsk Aircraft Plant a Sukhoi Design Bureau (dokument je k dispozici na Izvestia).

Jak uvedl zdroj ve vojenském oddělení, letouny budou vyrobeny na základě smlouvy, která má být podepsána v blízké budoucnosti. V současné době specifikují výrobci letadel a armáda své parametry. Včetně počtu Su-34 NVO, které zakoupí obranné oddělení, jakož i konkrétní načasování jejich doručení vojskům.

Dříve generální ředitel Výzkumného ústavu Kulon Vladimír Maximov uvedl, že průzkumný kontejner pro elektronickou inteligenci UKR-RL s radarem Pika-M čtvrté generace dokončil státní testy a byl již testován v reálných podmínkách. Umožní letadlu detekovat pozemní cíle ve větší vzdálenosti v kteroukoli denní dobu, dokonce i přes mraky.

Jako vojenský expert Dmitrij Boltenkov, další kontejner pro Su-34, UKR-RT, řekl Izvestii, že byl vytvořen na základě radiokomunikačního vybavení M400a. Jedná se o menší verzi složitějšího systému Fraction, který je vybaven nejnovějšími průzkumnými letouny Tu-214R.

“Pro provedení kontejneru bylo nutné zmenšit rozměry a hmotnost frakce, ale bylo uvedeno, že technické vlastnosti byly zachovány,” řekl specialista.

Přejít nahoru