Pátá generace: nejpokročilejší stíhačky 21. století + FOTO

Požadavky na stíhačku páté generace jsou radarová neviditelnost (a termální kamufláž), schopnost letět nadzvukovou rychlostí bez použití přídavného spalování (supercruise), vysoká manévrovatelnost, univerzálnost, prostor pro výzbroj a automatický, pokročilý, palubní navigační systém, který je součástí armádních sítí umožňuje vykonávat útoky všech typů.

F 22_Ilustrační obrázek_Pixabay_Military_Material

Americký stíhací letoun F-22 je jiný stealth s vysokou manévrovatelností. Letoun je schopen současně provádět bojové operace „vzduch-vzduch” a „vzduch-země”.

Letoun F-22 může provádět také mnoho dalších misí, včetně shromažďování informací, dohledu, zkoumání prostoru a elektronických útoků.

F 35_foto_Pixabay

F-35 Lightning II patří do skupiny perspektivních vícefunkčních stíhaček páté generace s nízkou zpozorovatelností, které od roku 2001 vyvíjí korporace Lockheed Martin.

F-35 byl kritizován světovými médii. Na září bylo oznámeno, že americké letectvo pozastavilo používání deseti stíhaček páté generace F-35 kvůli odhaleným nedostatkům.

T-50 (projekt PAK FA) je ruské letadlo páté generace, vybavené principiálně novým systémem avioniky a perspektivním radarem s fázovanou mřížkou antény.

První let se konal v roce 2010 v Komsomolsku na Amuru, první prezentace stíhačky proběhla v roce 2011 na letecké a kosmické výstavě MAKS v Žukovském u Moskvy.

J 20_foto_Veterans

Čína také vyrábí střihačky páté generace. Vývojem J-20, který poprvé letěl na začátku roku 2011, se zabývá korporace Chengdu Aircraft Indrustry Corporation. Velká část jeho takticko-technických charakteristik zůstává v tajnosti. Podle informací letectva bude stíhačka vybavena protilodními raketami a bude určena pro ochranu vod Tichého oceánu.

J 31_foto_Wikipedia

Čína také pracuje na ještě jedné stíhačce páté generace Shenyang J-31, která bude létat s ruskými motory RD-93. Tento letoun vykonal svůj první let 31. října roku 2012.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru