Rusko vytváří jedinečný systém protivzdušné obrany vedený S-400 a S-500, řekl expert

To bylo hlášeno v tiskové službě Western Military District (ZVO). Podle vojenského historika Jurije Knutova je příchod „střely“ způsoben potřebou zakrýt protiraketové raketové systémy S-400, aby bylo možné vybudovat spolehlivý vrstvený systém protivzdušné obrany.

“V rámci příkazu k obraně státu plánují vojáci jednotky v lednu 2020 další dávku speciálního vybavení – protiletadlový raketový a dělový systém Pantsir-S,” uvedla tisková služba ZVO.

Dříve ministr obrany Ruské federace Sergey Shoigu oznámil, že v roce 2020 ruská vojska obdrží čtyři sady pluků moderních protiletadlových raketových systémů (SAM) S-400 Triumph. Vedoucí resortu obrany zmínil také vstup šesti divizních souborů komplexu Pantsir do ozbrojených sil Ruské federace.

“Pro dodávku nových a modernizovaných letadel pro letectví a námořnictvo 106, čtyři plukové sady protilietadlového raketového systému S-400 Triumph a šest divizních sad komplexu Pantsir,” řekl Sergei Shoigu během setkání Obrany Konečné kolegium ministerstva RF informuje Bulgarianmillitary.

„Jelikož je S-400 komplexem s dlouhým doletem, který je sice díky použití různých raket docela univerzální, má stejně jako S-300 a starší systémy vyvinuté v sovětských dobách- jse nazývá mrtvá zóna. Přímo nad stanicí je takový trychtýř, kde komplex nemůže zasáhnout cíle. V tomto ohledu zpravidla jedna SAM chrání druhou. V sovětských dobách existoval takový systém a nyní se k vyřešení tohoto problému používají komplexy Pantsir, které pokrývají tuto mrtvou zónu. Divize S-400 obvykle pokrývá „Armor“. Vytváří se tak nepřetržitá palebná zóna, “vysvětlil odborník.

“Nyní také vyvíjíme nový “Shell”, který bude mít zvýšený rozsah ničení a účinnějších střel, což umožní sestřelit téměř všechny typy cílů. V současné době vojáci dostávají již existující verzi, což je zcela spolehlivý prostředek. Vytváříme nepřetržitý protivzdušný obranný deštník, který bude samozřejmě s příchodem S-500 účinnější. Postupně se přesuneme k vytvoření centrálního systému protivzdušné obrany, když budou všechny komplexy spojeny do jediné sítě a budou fungovat jako jediný systém, S-500 bude v budoucnu vedoucím. Jdeme touto cestou a „Shell“ je nejdůležitějším prvkem v tomto systému, “uzavřel Knutov.

Přejít nahoru