Severní Korea plánuje vyvinout novou strategickou zbraň, řekl Kim Jong Un. USA by bylo hluboce zklamané

Kim uvedl, že podle prohlášení o výsledcích politického setkání oficiální tiskové agentury KCNA neexistují žádné důvody pro to, aby byla Severní Korea nadále vázána moratoriem na testování jaderných bomb a mezikontinentálních balistických raket (ICBM) píše Bulgarianmillitary.

Kim se občas usmíval nebo zasáhl pódium rukou, když během schůzky dělal poznámky. Kim obvinil Spojené státy z „požadavků podobných gangsterům“ a udržování „nepřátelské politiky“, například držením pokračujících společných vojenských cvičení s Jižní Koreou , přijímání špičkových zbraní a ukládání sankcí.

“Svět bude svědkem nové strategické zbraně, kterou má KLDR v blízké budoucnosti vlastnit,” řekl Kim a použil iniciály oficiálního jména Severní Koreje – Korejské lidově demokratické republiky.

“Spolehlivě budeme upozorňovat na silný jaderný odstrašující prostředek schopný zadržet jaderné hrozby ze Spojených států a zaručit naši dlouhodobou bezpečnost.”

Americký ministr zahraničí USA Mike Pompeo uvedl, že by bylo „hluboce zklamáním“, kdyby se Kim vzdal závazků v oblasti odstranění jaderné energie a Kim by snad „zvolil mír a prosperitu před konfliktem a válkou“.

Ve svých posledních komentářích v úterý ve Spojených státech prezident Donald Trump řekl, že má s Kimem dobré vztahy, a domníval se, že vůdce severokorejské strany bude dodržovat jeho slovo.

“Má mě rád, mám ho rád. Rozumíme si. Reprezentuje svou zemi, zastupuji svou zemi. Musíme udělat, co musíme udělat.”

“Ale podepsal smlouvu, podepsal smlouvu o dekonuklealizaci,” řekl Trump novinářům v jeho klubu Mar-a-Lago na Floridě.

Přejít nahoru