Objev: Organizmus člověka lze naučit bojovat s rakovinou

Experimenty na zvířatech ukázaly, že efekt protilátky, který stimuluje imunitní buňky působením na jejich receptory CD40, může být zesílen jinými protilátkami, které se váží na krevní cévy nádorů. Uvádí se, že dříve měli lékaři velké naděje na protilátky vůči CD40, zjistilo se však, že na takovou terapii reaguje méně než 20 % pacientů.

Vědci uvádí, že protilátky CD40 vedou k syntéze cytotoxických T-lymfocytů (T-zabijáků), které se akumulují v periferních oblastech nádorů mimo jejich vnitřní části. Pro zlepšení penetrace T- lymfocytů do nádorové tkáně vědci kombinovali preparát s protilátkami, které ovlivňují tvorbu nových krevních cév. Nová kombinace zlepšila ničení rakovinové tkáně u zvířat při nádorech ve střevech, mléčných žlázách a kůži.

„Naše výsledky ukazují, jak důležité je porozumět biologii nádorů,“ uvedl vedoucí studie doktor Abhishek Kashyap.

Dříve se informovalo, že vědci z Národního onkologického ústavu USA zjistili, že existuje souvislost mezi tělesnou aktivitou lidí a rizikem vzniku rakoviny. Podle odborníků, kteří analyzovali celkem devět perspektivních průzkumů, kterých se zúčastnilo přes 750 tisíc lidí, tělesná aktivita snižuje riziko vzniku sedmi druhů rakoviny. Jde o rakovinu tlustého střeva u mužů, rakovinu prsou u žen, děložní sliznice, ledvin, jater, lymfatických uzlin a také melanomu. Uvádělo se, že 2,5-5 hodin mírné tělesné aktivity anebo 1,25-2,5 hodiny velmi intenzivního cvičení za týden dokáže značně snížit riziko vzniku zhoubných nádorů.

Přejít nahoru