Bruselský chaos: Španělsko následuje Polsko v hrozbě, že opustí EU „Už žádné ponížení!“. Hrozí postupný rozpad EU?

Španělsko se připojilo k Polsku tím, že se tento týden se stalo druhou zemí a prohlašovalo, že by mohlo propadnout EU, uprostřed rostoucí zuřivosti nad mocí, kterou Brusel drží nad členskými státy. Třetí největší španělská strana Vox je pod velkým tlakem, aby podpořila španělskou verzi referenda o Brexitu. Vlastní předseda strany Voxu obtěžoval EU a prohlašoval, že ESD potlačilo španělské soudy, ponížilo zemi a její suverenitu.

Ve čtvrtek nejvyšší soud EU rozhodl, že uvězněný katolický vůdce separatistů by měl mít parlamentní imunitu píše Express.co.uk

Oriol Junqueras byl jedním z devíti pro-nezávislých vůdců uvězněných ve Španělsku po nelegálním referendu o nezávislosti.

Zuřivá reakce Španělů dokonce vedla k tomu, že se „Spaxit“ – španělský odchod z Evropské unie – stal trendem na Twitteru.

Prezident Vox Santiago Abascal kritizoval soudce v Lucemburku, kteří rozhodli, že Junqueras, který byl odsouzen k 13 letům za odnětí svobody, by měl být propuštěn.

Okamžitě tweetoval, že Španělsko „by nemělo být v souladu“ s rozhodnutím ESD.

Dále tvrdil, že by Španělsko mělo zasáhnout, a poté dodal, že Vox „nepřijme více ponížení“.

Abascal později tweetoval: „Španělsko (stejně jako ostatní země) by se nemělo řídit žádným rozsudkem těch, kteří napadají naši suverenitu a bezpečnost.“

Přejít nahoru