Důležité. Nový koronavirus z Číny: Vše, co potřebujete vědět

Co je to koronavirus?

Koronaviry jsou podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí velkou skupinu virů, které mohou způsobovat respirační onemocnění, jako je nachlazení. Většina lidí se nakazí koronaviry v jednom okamžiku svého života, ale příznaky jsou obvykle mírné až střední. V některých případech mohou viry způsobit onemocnění dolních cest dýchacích, jako je pneumonie a bronchitida.

Tyto viry jsou mezi zvířaty na celém světě běžné, ale je známo, že jen několik z nich ovlivňuje lidi. Zřídka se koronaviry mohou vyvíjet a šířit se ze zvířat na člověka. To se stalo s koronaviry známými jako koronavirus respiračního syndromu na Středním východě (MERS-CoV) a závažný akutní respirační syndrom koronavirus (SARS-Cov), o nichž je známo, že způsobují závažnější příznaky píše Livescience.

Kolik lidí má nový virus?

K 24. lednu je to podle portálu The Washington Post více než 830 potvrzených případů a 26 úmrtí spojených s virem 2019-nCoV v Číně.

Jak daleko se virus rozšířil?

První případy viru podobného pneumonii byly hlášeny ve Wu-chanu v Číně 31. prosince 2019. Od té doby se virus rozšířil do různých dalších zemí, včetně Thajska, Japonska, Korejské republiky a Spojených států.

První případ USA byl potvrzen 21. ledna u muže ve státě Washington, který nedávno odcestoval do Wuhanu. Dne 24. ledna úředníci potvrdili druhý případ u ženy z Chicaga, která také nedávno cestovala do čínského města. Oba případy byly hospitalizovány, ale činili se dobře, uvedli úředníci.

CDC také vyšetřuje více než 60 lidí ve 22 státech na možnou infekci novým virem, uvedli činitelé v pátek (24. ledna). Jedenáct z těchto lidí dosud testovalo na virus negativní.

Odkud virus pochází?

Vzhledem k tomu, že se virus poprvé objevil ve Wuhanu u lidí, kteří navštívili místní trh s mořskými plody a zvířaty, mohli úředníci říci, že je pravděpodobné, že se z zvířete na člověka dostane. V nové studii však vědci sekvenovali geny 2019-nCoV (jak se virus nyní nazývá), a poté jej porovnali s genetickými sekvencemi více než 200 koronaviry, které infikují různá zvířata na celém světě. Jejich výsledky, podrobně popsané v Journal of Medical Virology, naznačují, že 2019-nCoV pravděpodobně pochází z hadů.

Pokud jde o jaký druh hada, vědci poznamenali, že v jihovýchodní Číně, kde došlo k propuknutí nákazy, existují dva hadi: mnohopásový krait (Bungarus multicinctus) a čínská kobra (Naja atra).

Někteří odborníci však tuto studii kritizovali a uvedli, že není jasné, zda koronaviry skutečně mohou infikovat hady.

Jak virus poskočil ze zvířat na člověka?

Je známo, že některé viry jsou schopné přenosu na člověka, a tento koronavirus je jedním z nich. Ale jak? Studie publikovaná v Journal of Medical Virology, která odhalila pravděpodobného hadího hostitele, také zjistila, že změna jednoho z virových proteinů v 2019-nCoV umožňuje viru rozpoznat a vázat se na receptory na určitých hostitelských buňkách. Tato schopnost je kritickým krokem ke vstupu do buněk a vědci říkali, že změna v tomto konkrétním proteinu může pomoci virovému poskakování lidem.

Může se virus šířit mezi lidmi?

Ano, v omezených případech podle CDC, zdá se však, že primární způsob přenosu je ze zvířete na člověka. Pokud jde o to, jak by se virus mohl chytit, CDC říká, že lidské koronaviry se nejčastěji šíří mezi infikovanou osobou a ostatními prostřednictvím:

—Vzduch (z virových částic z kašle nebo kýchání);

– uzavřít osobní kontakt (dotýkat se nebo potřást rukou);

—V předmětu nebo povrchu, na kterém jsou virové částice (poté se před mytím rukou dotknete úst, nosu nebo očí);

—Zřídka z fekální kontaminace.

Přejít nahoru