Schutz: Iba Slováci sú negatívni k odstrelu Solejmáního. Solejmání bol taký istý ako Bin Ládin! Irán je horší ako tzv. Islamský štát!

Podľa Schutza čoraz vyšinutejší Danko si užíva slobodu prejavu a nebezpečne otvára nožnice v zahraničnej politike štátu. Ohľadom sťahovania vojakov z Iraku je jediným zaväzujúcim stanoviskom to, ktoré vzíde z dialógu v NATO. Medzi kým dialóg v NATO prebehne, nešpecifikuje.

Smerodajný pre opozíciu by mal byť hovorca nemeckého ministerstva zahraničia, ktorý akciu označil za reakciu na sériu vojenských provokácií za ktoré je zodpovedný Irán.

„Presne tak, zodpovedný je Irán. Takto mal zaznieť aj hlas z oficiálnych miest SR. Neznel, idiot Danko je len korunou. Irán je zločinecký režim, ríša islamistického fanatizmu a zla, autokracia nepomerne nebezpečnejšia než tzv. Islamský štát,“ píše Schutz a pokračuje:

„Ajatoláhovia vedú hybridnú vojnu s cieľom stať sa hegemónom oblasti a zahnať Izrael do mora. Hlavou celej logistiky zakladania teroristických organizácii od Iraku cez Sýriu a Jemen až po Libanon bol práve Solejmání, ktorý nie je o nič nevinnejší ako Bin Ládin a Bagdádi.“

Zvolenie Trumpa hodnotí ako obrovské zlyhanie amerického ľudu, ale v kongrese vraj už beží návrh vziať mu vojenské kompetencie, čo znie v jeho stĺpčeku dosť paradoxne, keďže vojenskú akciu Trumpa označuje za správnu. Autor ďalej porovnáva vojenské akcie Ruska a USA, samozrejme zo svojej špecifickej perspektívy.

„Spojené štáty na rozdiel od Rusov neviedli svoje vojenské akcie s cieľom obsadiť, anektovať cudzie územia. Irak má plné právo hostiť na svojom území tie armády o ktorých demokraticky rozhodne. Na rozdiel od Assada, ktorý je tyran a terorista a všetky svoje práva dávno prepil.“

Podľa Schutza z dlhodobej bezpečnostnej situácie urobí „odstrel Solejmáního“ len dobre a ani tvrdenie že zotrvanie USA v Iraku je nevyhnutné pre boj s tzv. Islamským štátom neobstojí. Argumentom nie sú ani miliardy ktoré USA investovali do irackej bezpečnosti a základni, keďže rozprávať sa o nich bude dosť času, uzatvára svoj zahraničnopolitický rozbor komentátor denníka SME.

Přejít nahoru