Skutečný důvod, proč Putin projevil podporu Íránu v důsledku odhalení Soleimaniho smrti

Zdálo se, že se Rusko po smrti generálmajora se pevně postavilo na stranu Íránu, protože jeho ministerstvo zahraničí varovalo, že jeho vražda bude mít „vážné důsledky pro regionální mír a stabilitu“, a zároveň vyjádřila „upřímnou soustrast“ íránskému lidu.

Rusko bylo dosud nejhlasitější zemí, která odsoudila americké činy – Čína a evropští vůdci ve srovnání s tím naléhali na USA i Írán, aby uplatňovaly „zdrženlivost“ a aby situaci nevyostřily. Kreml tvrdil, že prezident Putin řekl, že akce prezidenta Trumpa by mohla „vážně zhoršit situaci v regionu“, ačkoli oficiální prohlášení samotného ruského prezidenta ještě nebylo zveřejněno.

Iránský odborník Sadeq Saba však v rozhovoru pro stránku express.co.uk uvedl, že existuje několik konkrétních důvodů, které motivují Rusko k podpoře svého dlouhodobého spojence Íránu.

Také zdůraznil: „Když Putin loni navštívil Írán, způsob, jakým ho Hassan Rouhani přijal, řečí těla obou stran, bylo to úžasné. Myslím, že to byli blízcí přátelé, ideologicky sdílející společné zájmy. “

Obě země jsou také strategickými spojenci a během konfliktů v Sýrii a Iráku se stali vojenskými spojenci.

Politický teoretik a bývalý šéf BBC Persian Television řekl: „Írán musí koupit zbraně, Írán musí koupit moderní technologie. Když Írán podléhá západním sankcím – zejména v současné době americkým sankcím – musí země někam jít – a to je Rusko. “

Prezident Trump odstoupil od íránské jaderné dohody v květnu 2018, protože chtěl uvalit přísnější sankce na Blízký východ a zabránit mu ve stavbě jakýchkoli atomových zbraní. Ačkoli mnoho dalších zemí zůstalo v dohodě, Írán tento týden také oznámil, že by odstoupil od dohody.

Přejít nahoru