Unikl nebezpečný virus z laboratoře ve městě Wu-chan?

Národné laboratórium biologickej bezpečnosti

V Číne je jediné laboratórium, ktoré je prispôsobené na výskum patogénov spôsobujúcich života nebezpečné infekcie. Vedci tu skúmajú patogény ako napríklad SARS, ktorým sa v roku 2003 nakazilo niekoľko tisíc čínskych obyvateľov, z ktorých takmer 800 patogénu podľahlo. Národné laboratórium biologickej bezpečnosti (úroveň 4) je situované v meste Wu-chan, v ktorom sa prvý krát objavil aj nový koronavírus. Zatiaľ sa nepotvrdilo, že laboratórium má nejakú súvislosť s ohniskom koronavírusu, no mnohí sú presvedčení, že to tak je.

Prvé snímky vírusu

Wu-chanský koronavírus, odborným názvom 2019-nCoV, je podobný stredovýchodnému respiračnému syndrómu (MERS-CoV) a tiež aj závažnému akútnemu respiračnému syndrómom (SARS-CoV). Doteraz sa rozšíril do Vietnamu, Thajska, Japonska, Singapuru, Južnej Kórey, Taiwanu, Hongkongu a Spojených štátov amerických. Vedci uverejnili prvé oficiálne snímky, ktoré zobrazujú vírus.

Coronavirus_foto_Twitter

Využitie 5G technológie

Čína používa technológiu 5G na boj proti koronavírusu. Telekomunikačný operátor China Mobile v piatok uviedol, že za tri dni zriadi sieť 5G v nemocničnom komplexe Wu-chan. Vysokorýchlostná sieť umožní používanie videozariadení s vysokým rozlíšením, vďaka čomu budú môcť vedci a lekári využívať telemedicínu, tj. poskytovať pomoc pacientom skrz telefóny, počítače, tablety a pod.

(zdroj: netky.sk)

Přejít nahoru