Bude se u nás pracovat čtyři dny v týdnu?

Český ministr vnitra Jan Hamáček debatu podpořil poté, co na svém Facebooku zveřejnil své myšlenky na čtyřdenní pracovní týden.

“Čtyřdenní pracovní týden. Chápu, že když začneme mluvit o změnách, nebereme je vždy vážně. Na druhé straně lidé jednou věřili, že zkrácení pracovního týdne ze šesti na pět dní není možné. A stalo se to, “zveřejnil Hamáček na Facebooku před dvěma týdny.

“Dokážete si dnes představit ve své práci, že pokud děláte své týdenní úkoly za čtyři dny, pak víkend začne ve čtvrtek odpoledne? Co byste dělali v pátek? “

Jeho příspěvek byl založen na experimentu Microsoftu v Japonsku. Když v srpnu Microsoft Japan testoval čtyřdenní týden, produktivita práce vzrostla asi o 40%. Jedna organizace v Melbourne našla šesthodinový pracovní den nucený k tomu, aby zamezil neproduktivním činnostem, jako je zasílání zbytečných e-mailů, posezení na zdlouhavých schůzkách a cyberloafing (zasílání zpráv na internetu).

https://www.facebook.com/hamacekjan/posts/10157920618766703

Hamáčkovi kolegové se však na tento nápad příliš nezajímají.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek připouští, že v daleké budoucnosti by mohl být čtyřdenní pracovní týden, který řekl, že v 60. letech již došlo k přechodu ze šestidenního na pětidenního pracovního týdne, nicméně zdůraznil, že jakékoli změny mají být v souladu s výkonem ekonomiky.

Více info praguemorning.cz

Přejít nahoru