Česká pošta varuje před podvodnými e-maily, vydávajícími se za Českou poštu

Autoři těchto e-mailů se vydávají za Českou poštu. Po příjemcích žádají zaslání nedoplatku nebo stažení souboru z přílohy a vyplnění osobních údajů.

“Upozorňujeme naše zákazníky a všechny ostatní uživatele, aby na podobné zprávy neodpovídali a nepokoušeli se klikat na odkazy! Je zde mimo podvod i zvýšené nebezpečí napadení počítače či mobilního zařízení škodlivým softwarem, případně zneužití osobních údajů či finanční ztráty,” řekl Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

Podle tiskové zprávy České pošty jsou E-maily odesílány z adres, které neodpovídají adresám České pošty. Obsahují gramatické chyby a chybí v nich česká diakritika. Jak Česká pošta dodává, pokud očekáváte objednaný balíček, můžete stav jeho doručování bezpečně sledovat v aplikaci „Sledování zásilek“ na webových stránkách www.postaonline.cz

Česká pošta nedávno varovala také před fiktivní soutěží o mobilní telefon iPhone 11. Na mobilních telefonech a stránkách sociální sítě Facebook se objevují formou reklamy klamavé zprávy s logem České pošty. Podvodná hra se projevuje i formou úhrady poštovného (51,- Kč).

“Česká pošta není autorem těchto zpráv, její logo je použito neoprávněně. Už dříve podala trestní oznámení na neznámého pachatele a v tuto chvíli podniká veškeré kroky, aby zobrazování této zprávy spojené se jménem České pošty zabránila”, uvedl Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty..

Příklad podvodného e-mailu:

Subject: Vznikli potíže s doruèením vašeho balíèku

Dobrý den,

Váš balíèek dorazil do našeho skladu 23. ledna 2020 roku v 14:35 ráno.

Èíslo sledování zásilky-04852899122 Náš kurýr bohužel nemohl doruèit zásilku na vaši adresu kvùli nesprávným nebo neúplným informacím v adrese.

Zdá se, že v celním prohlášení došlo k chybì. Informovali jsme odesílatele a on nám pøedal vaši e-mailovou adresu, abychom mohli tento problém vyøešit co nejdøíve.

Abychom mohli doruèit váš balíèek, musíte potvrdit adresu.

Za tímto úèelem si stáhnìte dokument pøipojený k tomuto dopisu, vyplòte ho a pošlete nám ho.

S úctou, Èeská pošta

(SCa, il.foto: archiv)

Přejít nahoru