Nečekaný objev: Byly objeveny hromadné hroby v České republice v Sedleci + FOTO

Hromadný hrob_foto_RT

Archeolog Jan Frolik řekl, že nově objevené hroby drží pozůstatky lidí, kteří zahynuli při hladomoru v roce 1318 a mor v roce 1348. „Takže když byla postavena kostnice, neměli tušení, že tam byly hroby,“ vysvětlil.

Od roku 2014 prochází kostnice rozsáhlou rekonstrukcí, jejíž součástí je archeologický a antropologický výzkum. Archeolog Jan Frolík je jedním z členů výzkumného týmu.

“Dalo by se to přirovnat k pohřebišti ve východním Smithfieldu v Londýně, které má asi 500 koster. Objevili jsme kolem 600 morových obětí a 600 obětí hladomoru, takže celkem 1200 koster.”

„Letos jsme také zahájili výzkum v interiéru. Pod první pyramidou jsme našli pět hromadných hrobů, které jsou ještě starší. Takže když byla postavena kostnice, netušili, že tam jsou hroby. “

Očekává se, že obnova středověkého kostela potrvá nejméně 10 let a dosud stála zhruba 45 milionů korun. Přestože antropologický výzkum je stále na začátku, Jan Frolík říká, že kosterní pozůstatky již v té době hodně odhalily obyvatelstvo Kutné Hory:

„Mohli by být charakterizováni jako hornická populace, protože u žen je výrazná převaha mužů.

„Poměr dospělých a dětí je kolem padesáti padesáti, což je běžná populace. 30% prevalence mužů však ukazuje, že do města neustále vlévají noví horníci a že to byl zjevně velmi nebezpečný obchod.

Přejít nahoru