Nová čísla z průzkumu. Klaus se může radovat, Kalousek balit kufry. Ale nebude sám

foto_repro_Phoenix

Průzkum, který se uskutečnil mezi 1. a 12. lednem 2020 na vzorku 1 002 voličů, upozorňuje také na velmi vysoký podíl nerozhodnutých voličů. Celých 11,8 % dotázaných nebylo schopno si vybrat žádnou z nabízených politických stran. Ti, kteří ale vybráno mají, se ve velké míře přiklánějí k Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Vítěz posledních voleb by nyní získal 25,3 procent.

S velkým odstupem je na druhém místě Česká pirátská strana, Ivan Bartoš by si připsal 14 procent. Třetí ODS opět s výrazným odstupem získala rovných 9 procent, čtvrté hnutí SPD 7,5 procenta. Pátým sociálním demokratům s 6,2 procenta dýchá na záda Václav Klaus ml. s Trikolórou, kterou by si vybralo 6,1 procenta dotázaných. Do Sněmovny by se dostali ještě lidovci s 5,8 procenta a těsně také STAN se ziskem 5,1 procenta.

Mezi poražené se mohou řadit komunisté se ziskem 4 procent a TOP 09, kterou označila 2,5 procenta tázaných.

Pro komunisty je varovný i druhý graf, který zobrazuje volební potenciál. Ukazuje totiž, že i kdyby pro stranu hlasovali všichni, kteří o tom uvažují, skončila by o dvě desetiny procenta „pod čarou“ vstupu do Sněmovny. Ani TOP 09 by příklon všech potenciálních voličů nezachránil. Největší šanci ulovit nějaké další voliče má podle volebního potenciálu hnutí ANO, pro které by výsledek mohl narůst až na 36,5 procenta. Piráti by se teoreticky mohli dostat až na 18,5 procenta, šanci expandovat mají podle modelu i hnutí SPD a STAN.

(zdroj: parlamentnilisty.cz)

Přejít nahoru