Bouřlivá reakce Američanů! Ruské bombardéry Tu-160 viděli u hranic s Kanadou a USA

„Dva strategické bombardéry Tu-160 letectva provedly přelet nad neutrálními vodami Beringova moře a Norského moře, a také Severního ledového oceánu,“ stojí ve zprávě na internetové stránce ruského ministerstva obrany.

Letouny byly ve vzduchu více než 16 hodin a provedly i vzdušné dotankování paliva.

Ruské ministerstvo zdůraznilo, že piloti dálkového letectva provádějí úkoly nad neutrálními vodami Arktidy, Atlantiku, Černého moře, Baltského moře a Tichého oceánu pravidelně.

„Všechny lety se provádějí přísně podle Mezinárodních pravidel používání vzdušného prostoru,“ prohlásili na ministerstvu.

Na svém Twitteru na let ruských bombardérů zareagovalo sjednocené velení amerických vzdušných a kosmických vojsk.

Američané prohlásili, že zachytili dva ruské bombardéry Tu-160, které vstoupily do kanadské identifikační zóny protivzdušné obrany. Ruské letouny se nacházely v mezinárodním vzdušném prostoru a nevstupovaly do suverénního vzdušného prostoru USA nebo Kanady, řeklo ministerstvo.

„Náš protivník pokračuje v demonstraci svých systémů zbraní velkého dostřelu a provádí stále agresivnější kroky, včetně pobřežního území USA a Kanady,“ prohlásil velitel Terrence O’Shaughnessy.

Ruský vojenský expert Alexandr Leonkov v komentáři pro televizi RT řekl, že americké činnosti vedle ruských hranic jsou mnohem agresivnější.

„Let našich Tu-160 se prováděl daleko od hranic Kanady a Severní Ameriky. Pokud si vzpomeneme na lety B-52 (amerického letectva – red.), které se přiblížily k našim hranicím, například ze strany Baltského moře, prolétávaly ve velmi malé vzdálenosti. Takže je potřeba hovořit o přesném opaku: oni ohrožují nás a velmi se přibližují k našim hranicím,“ řekl expert.

Doktor vojenských věd, kapitán první třídy v záloze Konstantin Sivkov prohlásil, že se jedná o normální záležitost.

„Jedná se o cvičení letů našich pilotů v operativně důležitých oblastech, kde může dojít k jejich použití v případě začátku války. Americká strana prostě konstatovala, že naše letouny přiletěly, že byly odhaleny a byly sledovány systémem protivzdušné obrany. To je také absolutně normální záležitost. Těch ve světě každý den probíhá velké množství,“ řekl expert.

Ponížení amerických stíhaček
Na začátku listopadu minulého roku Sputnik informoval o tom, že těžký bombardér Tu-160 dokázal za použití svého přídavného spalování „utéct“ nejnovějším americkým stíhačkám F-35.

Bombardér vážící 110 tun změnil úhel geometrie křídel a pomocí přídavného spalování bleskově uletěl svým pronásledovatelům. Jeho rychlost přitom přesáhla 2 Ma.

Piloti F-35 ani nestačili zareagovat na tento manévr, ačkoliv radary ještě mohly zachytit Tu-160, který sám zmizel z jejich zorného pole.

Tu-160
Letoun Tu-160 je nadzvukový bombardér s dlouhým doletem, který byl vyvinut ještě v Sovětském svazu. V současné době prochází stávající letouny modernizací a ruské ministerstvo obrany znovuobnovuje výrobu nových strojů.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru