Světová válka 3: Ruská základna byla napadena; Turecko rozmisťuje tanky v Sýrii; Francouzské jednotky v Africe

Servisní pracovníci ruské letecké základny v Sýrii Hmeymim odpověděli na útok dronů zahájených z území dezorkační zóny Idlibem řízené teroristy, řekl v neděli šéf ruského střediska pro smíření opozičních stran v Sýrii generálmajor Jurij Borenkov .

“Asi v 23:00 v Moskvě, 1. února, nástroje pro kontrolu vzdušného prostoru ruské letecké základny v Hmeymimi zastavily seskupený letecký cíl bezpilotních vzdušných vozidel (UAV) vypuštěný z militantně kontrolovaného území delakační zóny Idlib. Elektronické systémy války základny převzaly kontrolu nad UAV a deaktivovaly jejich řídicí systémy, “řekl.

Turecko nasazuje tanky na syrskou hranici uprostřed čerstvého násilí z Idlibu

Turecko rozmístilo na své hranice se Sýrií další ozbrojená vozidla a vojáky, protože sílící vojenský tlak ze strany syrských vládních sil v poslední velké pevnosti v povstalci v zemi vyvolal obavy z nové uprchlické krize uvádí portál Bulgarianmilitary.

S podporou ruských proudů syrská vojska nedávno dosáhla v provincii Idlib velkého pokroku během smrtící ofenzívy, která podle Organizace spojených národů přinutila stovky tisíc lidí uprchnout do bezpečnějších oblastí poblíž tureckých hranic.

Kampaň syrské vlády rozbila křehké příměří, které bylo zprostředkováno minulý měsíc Tureckem a Ruskem, což zvyšuje napětí mezi oběma zeměmi, které podporují opačné strany konfliktu, ale také spolupracovaly při pokusech najít řešení téměř devítiletého válka.

Francouzské ministerstvo obrany vysílá do afrického Sahelu dalších 600 vojáků

Francie rozmístí v boji proti islamistickým militantům v africkém Sahelu jižně od Sahary 600 dalších vojáků, řekl v neděli francouzský ministr obrany Florence Parly.

Posílení by bylo většinou zasláno do oblasti mezi Mali, Burkina Faso a Niger, uvedl Parly ve svém prohlášení. Další část by se připojila k saharským silám G5.

Francie má v regionu již asi 4 500 vojáků.

Přejít nahoru