Jak zatočit s jarní únavou

Odlehčete svůj jídelníček

Během zimy máme tendenci jíst tučná jídla, která obsahují méně živin. Náš metabolismus je zpomalený a unavený. Zkuste mu trochu odlehčit a zařaďte do svého týdenního jídelníčku některé dny bez masa. Odlehčíte svému trávení, a přitom můžete tělu dodat tělu více nutrientů, pokud proteiny z masa zaměníte za rostlinné. Ptáte se, čím maso nahradit? Zkuste quinou a tofu.

Quinoa Salát_foto_Pixabay

Quinoa obsahuje v porovnání s ostatními přílohami mnohem vyšší podíl vlákniny a proteinů, díky vysokému procentu vlákniny se budete cítit déle sytí. Quinoa je přirozeně bezlepková a je jednou z mála rostlinných potravin, které obsahují dostatečné množství všech devíti esenciálních aminokyselin. Má také vysoký obsah hořčíku, vitamínů B, železa, draslíku, vápníku, fosforu a vitamínu E. Připravit z quinoy chutné jídlo není nic složitého, chutné recepty s quinou najdete volně na internetu. Ve spojení se zeleninou vznikne jídlo plné vitamínů a minerálů, které vám pomůže bojovat proti jarní únavě.

foto_Pixabay

Tofu je dalším vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin. Bezmasé recepty s tofu nejsou jen pro vegany a vegetariány. 

Z tofu si můžete připravit báječnou odlehčenou večeři. Když do receptů použijete tofu, oproti stejnému množství masa tak zkonzumujete polovinu kalorií. Tofu obsahuje velmi podobné minerály jako quinoa. Je tudíž skvělou alternací masových večeří. Studie dokazují, že konzumace tofu pomáhá předcházet rakovině žaludku a prostaty. Díky tomu, že tofu obsahuje i omega 3 mastné kyseliny, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, bojovat s depresí a zmírňuje také revmatoidní artritidu, která se také velice často ozývá na jaře. Konzumace tofu a sóji pomáhá navíc zmírnit i příznaky klimakteria, protože obsahuje přírodní fytoestrogeny.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Odpočívejte dostatečně

Vyvarujte se stresu, relaxujte, meditujte, zajděte si na masáž a především spěte. Skvělým pomocníkem proti jarní únavě je sauna, protože nám pomůže odplavit z těla toxiny.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Doplňte vitamín D

Vitamín D je nejlepší zbraní jak proti chřipkám, tak i proti jarní únavě. Letošní zima nám nedopřála mnoho slunečných dnů, abychom zvládli doplnit zásoby tohoto vitamínu, proto klidně sáhněte po doplňcích stravy z lékárny. Vitamín D je velmi důležitý nejen pro naše kosti, dobrou náladu, ale především imunitu a podílí se i na správném fungování celého hormonálního systému. Vitamín D obsahují sardinky, losos, mléčné výrobky, vejce a mák.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Železo a vitamín C

Jste v poslední době často unavení? Může vám chybět i železo. Tělo hlásí jeho nedostatek nápadnou bledostí, vypadáváním vlasů, lámavými nehty, nevolnosti, nadýmáním a poklesem nálady. Železo nejlépe doplníte konzumací červených potravin, pokud již trpíte velkým nedostatkem tohoto prvku a chudokrevností, pomůžou vám potravinové doplňky. K lepšímu vstřebávání železa je třeba také suplementovat i vitamín C.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Naordinujte si přírodu

Proti jarní únavě si naordinujte i procházky na čerstvém vzduchu. Srovnáte si myšlenky, odpočinete si od celodenního shonu a zhubnete tak i nějaké to zimní kilo.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Půst

Netrpíte-li nějakým chronickým onemocněním, zkusit můžete i půsty. Již naši předkové na ně nedali dopustit. Zkuste jeden den v týdnu pít ovocné či zeleninové šťávy, uvidíte, že již jednodenní detox vám pomůže znovu nabrat energii.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

 

Přejít nahoru