Důležité: Odpověď na 10 nejčastějších otázek týkajících se koronaviru

Níže je 10 nejčastějších otázek a odpovědí.

1. Co je to koronavirus?
Koronaviry jsou velká rodina virů, které mohou způsobit onemocnění u lidí nebo zvířat.

U lidí mohou způsobit respirační infekce od běžného nachlazení až po další onemocnění, jako je respirační syndrom na Středním východě (MERS) a těžký akutní respirační syndrom (SARS).

Nový typ viru také útočí na dýchací systém a způsobuje onemocnění známé jako COVID-19.

2. Jaké jsou příznaky COVID-19?
Nejběžnějšími příznaky COVID-19 jsou horečka, únava a suchý kašel. Tyto příznaky jsou obvykle mírné a vyvíjejí se postupně. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je nemoc mírná ve více než 80 procentech případů.

Přibližně u 14 procent se vyvine závažné onemocnění, včetně pneumonie a obtíží s dýcháním, zatímco asi 5 procent má kritické onemocnění, včetně respiračního selhání, septického šoku a selhání více orgánů.

3. Je nový koronavirus smrtící?
Ano, nemoc je smrtelná ve 2 procentech případů, uvedla WHO 17. února, citovala dokument zveřejněný Čínou s podrobnými údaji o více než 44 000 potvrzených případech.

Nejohroženějšími osobami jsou starší pacienti nebo pacienti s již existujícími stavy, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby a cukrovka.

4. Je koronavirus nakažlivý?

Ano, nový virus se může šířit z člověka na člověka.

5. Jak se koronavirus šíří?
Nemoc se šíří hlavně z člověka na člověka prostřednictvím respiračních kapiček, když infikovaná osoba kašle nebo vydechuje. Může být také přenášen přes kontaminované povrchy.

6. Jak dlouho žijí koronaviry na površích?
Není jasné, jak dlouho nový koronavirus přežívá na površích, ale WHO tvrdí, že se zdá, že se chová jako jiné koronaviry. Agentura říká, že koronaviry, včetně těch, které způsobují COVID-19, mohou na povrchu přetrvávat několik hodin nebo až několik dní.

7. Mohou lidé získat nový koronavirus od koček a psů?
Ne.

8. Jak léčíte nový koronavirus?
Neexistuje žádná vakcína a žádný specifický antivirový lék, který by zabránil nebo léčil COVID-19. Postiženým by měla být poskytnuta péče, aby se zmírnily příznaky a většina pacientů se zotavuje díky podpůrné péči.

9. Jsou netopýři živočišným zdrojem koronaviru?
Možný živočišný zdroj COVID-19 nebyl dosud potvrzen.

Někteří vědci mají podezření, že nový virus přechází na člověka prostřednictvím pangolinů, ale tato teorie musí být ještě prokázána.

10. Co je MERS coronavirus?
MERS je respirační onemocnění způsobené typem koronaviry podobným těm, které způsobují COVID-19. Tato nemoc se poprvé objevila v Saúdské Arábii v roce 2012 a předpokládá se, že živočišným zdrojem infekce je velbloud velblouda.

Mezi příznaky patří horečka, kašel a dušnost. Informuje MSN.

Přejít nahoru