Něco tady nesedí. Kolik je vůbec infikovaných koronavirem?

A zatímco podle oficiálních čínských údajů počet infekcí v posledních dvou týdnech skutečně vzrostl, těsně pod 25 000 (a zhruba 500 úmrtí), je daleko od této skličující předpovědi, asi desetkrát nižší, než předpovídá epidemiologové.

Je tento rozpor možný? Je epidemie skutečně mnohem méně závažná, než předpovídají konvenční epidemiologické modely? Nebo Čína pouze skrývá celý rozsah problému?

Konec konců koncem ledna to sama WSJ oznámila, že Čína explicitně manipulovala s číslem oběti tím, že místo koronaviru uvedla pneumonii jako příčinu smrti. Další zprávy o tom, že úředníci Wu-chanu spěchali, aby chránili oběti koronaviry před tím, než by se dali spočítat, nepřispěly k důvěryhodnosti oficiálních údajů.

Jak uvádí Taiwan Times, o víkendu se zdá, že „Tencent neúmyslně uvolnil to, co je potenciálně skutečný počet infekcí a úmrtí, které byly astronomicky vyšší než oficiální údaje“, a byly mnohem blíže katastrofickým projekcím epidemie, které provedl Jonathan Read.

Podle zprávy, koncem sobotního večera, Tencent na své webové stránce s názvem „Epidemický situační sledovač“ ukázal potvrzené případy nového koronavírusu (2019nCoV) v Číně na úrovni 154,023, což je desetinásobek oficiální hodnoty v té době. Počet podezřelých případů byl uveden na 79 808, což je čtyřnásobek oficiální hodnoty.

A zatímco počet vyléčených případů byl jen 269, výrazně pod oficiálním číslem toho dne 300, nejvíce zlověstně, počet obětí smrti byl 24 589, výrazně vyšší než 300 oficiálně uvedených v ten den.

O chvíli později Tencent aktualizoval čísla, aby odrážel vládní „oficiální“ čísla toho dne.

Nebylo to poprvé, co to Tencent provedl: jak poznamenává společnost Taiwan Times, čínští Netizens si všimli, že Tencent zveřejnil nejméně tři příležitosti extrémně vysoká čísla, jen aby je rychle snížil na vládně schválené statistiky.

Tady se to stává ještě bizarnějším: na rozdíl od tvrzení, že se jednalo jen o „tlustý prst“, nesprávné údaje, pozorující čínští netizens si také všimli, že pokaždé, když se objeví obrazovka s velkými čísly, ukazuje srovnání s údaji z předchozího dne což ukazuje „rozumné“ přírůstkové zvýšení, podobně jako srovnání oficiálních čísel.

Toto vedlo mnoho na pevnině spekulovat, že Tencent má dvě sady dat, skutečná a „zpracovaná“ data.

Stručně řečeno, vznikly dva tábory: jeden, optimističtější, spekuluje, že problém s kódováním by mohl způsobit, že se náhodně objeví skutečná „interní“ data. Druhý, mnohem více pesimisticky nakloněný, věří, že někdo v zákulisí se snaží uniknout skutečným číslům, protože „interní“ údaje v Pekingu nemusí odrážet skutečný rozsah epidemie napsal portál ZeroHedge.

Přejít nahoru