Za Šabatové se tunelovalo, udeřil Křeček a Džamila Stehlíková nadskočila. Havlisti budou nosit odznak jako Židi? pálila. Skončí to u soudu, musíte vidět

„Ombudsman chrání jedince, každého z nás. Ale mnoho občanů nevěří, že vám, pane ombudsmane, záleží na občanech, jako jsou oni,“ spustila Stehlíková hned na začátku na Křečka.

„On ani nechce chránit lidská práva. Vždyť to opakovaně řekl, že se nebude zabývat otázkou diskriminace, i když mu to ukládá zákon,“ protestovala Stehlíková, když se opět dostala ke slovu.

„Vždyť on přímo nabádá lidi k porušování antidiskriminačního zákona,“ obvinila ombudsmana.

Křeček se nenechal vyvést z rovnováhy: „Paní Stehlíková mě včera v médiích obvinila, že jsem okrádal lidi. A já jsem na ni podal žalobu. Takže já jsem do toho pořadu přišel jenom z úcty k Českému rozhlasu, ale bavit se s paní Stehlíkovou o lidských právech nemá žádný smysl.“

Exministryni Stehlíkové doporučil, aby se podívala do zákona, co vlastně má ombudsman dělat. „Ombudsman byl zřízen na ochranu občanů před zvůlí úředníků. Má jednu jedinou kompetenci dotýkající se lidských práv, a to je výjimka v oblasti rovných příležitostí. Jinak na to máme jiné instituce a my je nebudeme dublovat,“ vysvětloval s tím, že Anna Šabatová se o to pokoušela, ale to byla její iniciativa a on v tom pokračovat nebude.

„To není pravda, vykřikovala Stehlíková a citovala mu paragraf 5 zákona o veřejném ochránci lidských práv.

Ten se podle ní diskriminací a lidskými právy zabývat musí, už proto, že „další instituce byly rozprášeny“. Následoval výčet rozprášených institucí, ve kterém zazářilo, že „zmocněncem vlády pro lidská práva je spolupracovnice komunistického justičního vraha“.

Jak posléze Stehlíková shrnula: „Komplot Zeman–Babiš tuneluje instituce, které mají chránit občany před diskriminací.“

„Paní redaktorko, myslím, že takové dotazy nejsou důstojné veřejnoprávního média,“ kroutil nad výstupem hlavou Stanislav Křeček. Zmínil, že třicet let se věnuje ochraně lidských práv, jezdil jako advokát po celé zemi, založil neziskovou organizaci, která skutečně pomáhala lidem v nouzi, Svaz nájemníků.

Konspirace o komplotu a tunelování institucí pak s opovržením odmítl. „Jsou to fráze a bláboly, které svědčí jen o tom, kam se v této zemi dostala demokracie. A je vidět, že ten nátěr demokracie se rychle setře, jen se dostane ke slovu někdo, se kterým tato parta nesouhlasí,“ poznamenal, zatímco Džamila Stehlíková se zhnuseně odvracela.

Zopakoval, že 5 procent agendy řeší 17 právníků, kteří si sepisují nějaké analýzy, zatímco v jiných odděleních „padají na hubu“. „Je to i tunelování rozpočtu,“ dodal a Džamila Stehlíková na židli nadskočila.

(zdroj: parlamentnilisty.cz)

Přejít nahoru